Skriven av: Fredrik Sandberg Läst: 1650 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med Terry Horn och Morgan Lacroix i MANDRAGORA SCREAM

Italienska MANDRAGORA SCREAM Àr för mÄnga svenska metalfans mÄhÀnda en ganska ny bekantskap. Det var dÀrför med viss nyfikenhet som WeRocks utsÀnde tog sig an frÄgestunden med bandets vokalissa Morgan Lacroix och dess gitarrist Terry Horn.

WR: Först och frĂ€mst, med tanke pĂ„ att WeRock Ă€r en metalsite – skulle ni betrakta MANDRAGORA SCREAM som ett metalband? I mina öron finns det definitivt vissa metal-element i er musik, men Ă€ven en del inslag av elektronika och lĂ€ttare gothpop. Kommentarer till det?

TH: Tja, alltsÄ, vi bryr oss inte sÄ mycket om det dÀr med etiketter, utan försöker bara uttrycka oss genom att anvÀnda ett sound vi gillar. Varje gÄng vi komponerar en lÄt Àr det ett experiment. Vi smÀlter samman bestÄndsdelar frÄn mÄnga olika stilar, men pÄ ett naturligt sÀtt. Det Àr lite som alkemi, kan man sÀga.

WR: LĂ„ter spĂ€nnande. En sak som i alla fall Ă€r sĂ€ker Ă€r att ni har odiskutabla goth-influenser, bĂ„de musikaliskt och i era texter. VarifrĂ„n fĂ„r ni den mesta inspirationen? Är det huvudsakligen frĂ„n andra band, och i sĂ„ fall vilka, eller finns det andra kĂ€llor till inspiration sĂ„ som böcker eller filmer som kittlar er kreativa nerv?

TH: För egen del lyssnade jag mycket pÄ progressiv rock nÀr jag var yngre och har Àven spelat den stilen i mÄnga Är. Nuförtiden sitter jag ocksÄ i ledningen för ett italienskt musikbolag och lyssnar dÀrför pÄ mycket olika slags musik. Jag har Àven studerat musik vid ett italienskt konservatorium, och jag tror att alla dessa intryck bidrar till min inspiration. NÀr det gÀller texterna brukar Morgan finna inspiration och idéer i dekadensens poesi.

WR: Dekadensens poesi, minsann. LĂ„t oss gĂ„ in pĂ„ ert senaste album, ”Volturna”, och se vad som influerat er pĂ„ just den hĂ€r plattan. Precis som fallet Ă€r med flertalet av era tidigare verk sĂ„ Ă€r detta en konceptplatta. Är det bara en slump att ni brukar hamna dĂ€r, eller finns det en medveten tanke bakom?

TH: Nej, det Àr ingen slump, vi komponerar alltid konceptplattor! Det Àr vÄrt sÀtt att arbeta; varje skiva Àr som en bok eller en film. UngefÀr som med mÄnga av banden frÄn 70-talet, du vet.

WR: Visst. Personligen tycker jag 70-talets musik Ă€r cool, sĂ„ jag har inga invĂ€ndningar! “Volturna” Ă€r ert andra konceptalbum dĂ€r bakgrundsstoryn har ett vampyrtema. Har ni en specifik fascination inför just vampyrer, eller Ă€r det bara det att temat passar sĂ„ bra in i gothkulturen rent generellt?

ML: HÀr spelar sÀkert mitt moldaviska ursprung en pÄtaglig roll, mycket för att mina förfÀder i generationer har sysslat med esoterism, alkemi och utövandet av magi. Eftersom det Àr en gÄva som ges vidare frÄn generation till generation, varför skulle jag vara den första vampyr som bryter kedjan? Att utöva magi i allting jag gör faller sig tÀmligen naturligt för mig, men det som verkligen gör mig lycklig Àr vetskapen om att jag en dag kan fÄ möjligheten att instruera min avkomma!

WR: Okeeej
 Om vi dröjer oss kvar vid ”Volturna”, kan det möjligen fĂ„ vissa att höja pĂ„ ögonbrynen nĂ€r de ser att ni valt att inkludera en cover pĂ„ CHERs Bang Bang pĂ„ skivan. Det framstĂ„r kanske som en smula udda för ett band med er musikaliska inriktning. Hur kommer det sig att just den lĂ„ten plockades med?

ML: Helt enkelt för att det Àr en lÄt som jag och Terry verkligen Àlskar. Vi hade egentligen velat framföra den redan under Gothica Festival i Ungern 2006, men fick lÀgga ner idén dÄ det den gÄngen inte fanns nog med tid att repa in den.

WR: Ja, jag fĂ„r sĂ€ga att just Bang Bang Ă€r ett av spĂ„ren pĂ„ plattan som jag personligen tycker funkar bĂ€st, sĂ„ idĂ©n var inte sĂ„ tokig. En sista frĂ„ga angĂ„ende ”Volturna”: Om man lĂ€ser recensioner av skivan pĂ„ nĂ€tet, snubblar man hĂ€r och var över Ă„sikten att verket kanske lĂ„ter en aning för likt sina föregĂ„ngare. HĂ€r undrar jag dels vad ni har för kommentar till det, samt ocksĂ„ ifall ni tror att framtida slĂ€pp frĂ„n MANDRAGORA SCREAM kommer att bryta ny musikalisk mark?

TH: Vanligen brukar vi inte bry oss om vad kritiker har att sĂ€ga. Som jag sade tidigare sĂ„ försöker vi bara hitta ett sound vi gillar, och experimentera med musiken likt alkemiska mixturer. Vi vill helst inte peka ut en bestĂ€md riktning för skivan innan lĂ„tarna Ă€r fĂ€rdigkomponerade. Det Ă€r först dĂ„ vi vĂ€ljer hur vi vill ”klĂ€â€ vĂ„rt verk.

WR: Det lĂ„ter vĂ€l sunt, kan tyckas. Nu mĂ„ste jag fĂ„ ta upp en annan sak jag undrar över. ”Volturna” Ă€r er femte skiva, och hemma i Italien verkar ni vara ett ganska vĂ€lkĂ€nt namn. Jag fĂ„r dock erkĂ€nna att jag tror ni Ă€r relativt okĂ€nda hĂ€r uppe i Norden. Vad tror ni det kan bero pĂ„; finns det nĂ„gon skillnad i sinnelag hos nordbor och sydeuropĂ©er som ligger till grund för detta, eller Ă€r det en enkel frĂ„ga om promotion?

ML: Jag tror faktiskt att det handlar om promotion. Vi hade en del strul med vÄrt första skivbolag, som pÄ grund av kontraktsbrÄk inte gjorde nÄgot bra jobb för oss. Under flera Är fick vi lita till enbart oss sjÀlva för PR, men nu nÀr vi ligger under Massacre Records verkar saker och ting ha förÀndrats till det bÀttre. NÀr det sedan gÀller uppfattningen om oss frÄn nordbor, fick vi nÀr vi spelade i Sverige en hel del uppskattning frÄn fansen till THE 69 EYES.

WR: Ja, berÀtta lite om det! Ni Àr ju i skrivande stund precis pÄ sluttampen av en europaturné med just nÀmnda THE 69 EYES. Har ni under den turnén besökt nÄgra för er nya lÀnder, och hur har upplevelsen varit?

TH: Att turnera Europa runt med THE 69 EYES Àr fantastiskt! Vi har aldrig förut turnerat sÄ lÀnge och i sÄ mÄnga lÀnder, vilket Àr roligt. Varje gÄng vi gÄr upp pÄ scen försöker vi vara oss sjÀlva, och kommunicera vÄra idéer till publiken. Vi försöker verkligen lÀgga all vÄr energi pÄ att fÄ folk att uppskatta showen, vilket krÀver att man tror pÄ det man gör. Om man litar pÄ att det man gör Àr bra, kan folk förstÄ och uppskatta ens insats Àven om de inte gillar musiken i sig sÄ mycket.

WR: Det Àr sant; ett gott hantverke brukar uppskattas oavsett. ApropÄ saker som uppskattas, förresten. MANDRAGORA SCREAM har precis inlett ett samarbete med klÀdmÀrket Silver Dagger. BerÀtta lite om varför; Àr det enbart för att ni verkligen gillar deras klÀder, eller spelar ekonomiska aspekter in?

TH: Jag tycker att deras sortiment Ă€r riktigt snyggt. Vi gillar verkligen deras klĂ€der, men vi fĂ„r se upp med de amerikanska storlekarna – de Ă€r alldeles för stora, ha ha!

WR: 
har ingen kommentar till det. Innan vi rundar av den hĂ€r intervjun skulle jag vilja tacka er för att ni tagit er tid att svara pĂ„ WeRocks frĂ„gor, och önska er lycka till med framtida företag. Jag skulle vilja avsluta med följande frĂ„ga: Vem Ă€r den sexigaste vampyren – Dracula eller Anne Rices Lestat?

ML: Oooh, det var en tuff fight
 Jag sÀger Lestat! Tack Àven till er pÄ WeRock!


Fredrik Sandberg
2010-03-04

LÀs Àven:
Recension av albumet ”Volturna”»

Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »