Skriven av: Fredrik Sandberg Lst: 2340 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


WeRocks bästa albumomslag

I dessa digitala tider förlorar omslaget allt mer i betydelse för var dag som går. Som en sista bastion står hårdrocken kvar och kämpar för vikten av ett snyggt och passande omslag, där ett riktigt bra arbete innebär ett lockrop till våra mörka inre krafter och ger oss såväl habegär till skivan ifråga, som en långvarigare relation med densamma. Bläddrande i konvolut, tummande på gamla vinylfodral, diskussioner om vilket omslag som egentligen är snyggast hör alla till vår kärlek till musiken, och därför är det dags att hylla de bästa omslagen som sett dagens ljus.

Häng med i Werocks kavalkad, där var och en av skribenterna listar sina 6 favoriter. Du får en ny lista varje dag den närmaste tiden, och vi lovar att det blir en berg- och dalbana av nostalgi, överraskningar och grymma bilder!

Fredrik

Eftersom det nästan finns lika många coola, snygga, roliga eller vackra skivomslag till metalskivor som det finns bra metalskivor i sig, är det naturligtvis snudd på mission impossible att välja ut och rangordna de sex snyggaste. Innan jag ger mig i kast med denna svåra uppgift måste jag därför få nämna några “bubblare”, det vill säga bidrag som nästan kvalade in på listan: OBITUARY – "World Demise", WHITESNAKE – "Lovehunter", IRON MAIDEN – "Brave New World", METALLICA – "Master Of Puppets".

Då så – här har ni topp sex:

HELLACOPTERS – Air Raid Serenades

6. "Air Raid Serenades" – HELLACOPTERS
Omslaget till samlingsplattan “Air Raid Serenades” ser mest ut som en korsning av en serietidning och en hallucination efter världens snedtändning – vilket egentligen passar skönt avspända HELLACOPTERS utmärkt. Ett omslag lika coolt som roligt.

DISSECTION – Storm Of The Light’s Bane

5. "Storm Of The Light’s Bane" – DISSECTION
Riktigt bra black metal är som bäst kall, hård och vacker. Dessa intryck förmedlas även av omslaget till “Storm Of The Light’s Bane”, som därtill är ett utomordentligt utsökt konstverk. Helt rätt.

VOLBEAT - Guitar Gangsters & Cadillac Blood

4. "Guitar Gangsters & Cadillac Blood" – VOLBEAT
Film noir i skepnad av ett skivomslag. Ibland är det enkla även det mest effektiva, och VOLBEAT har här träffat mitt i prick. Det går liksom inte att ta miste på hur cool musiken är, när man ser det här omslaget…

OPETH - Ghost Reveries

3. "Ghost Reveries" – OPETH
Det brukar ju sägas att bra konst har många olika bottnar; många olika sätt den kan tolkas på. I så fall är omslaget till “Ghost Reveries” verkligen god konst. Bilden erbjuder en närmast sublim stillhet, men är ändå högst levande. Det vilar en känsla av magi över scenen, och det är omöjligt att inte bli nyfiken på vilken historia det är skivan har att berätta.

GUNS N ROSES – Appetite For Destruction

2. "Appetite For Destruction" – GUNS N ROSES
Jag avser här naturligtvis den första versionen, som senare drogs tillbaka då allför många ansåg den vara allt för osedlig. Bilden är fräck, upprörande, uppkäftig och har massor med glimt i ögat. Den är med andra ord allt som rock ´n´ roll borde vara.

MORBID ANGEL – Covenant

1. "Covenant" – MORBID ANGEL
Det är naturligtvis lämpligt ifall ett skivomslag förutom att vara snyggt eller effektfullt också säger något om skivans musikaliska innehåll. I så fall önskar jag verkligen alla lycka till som tror sig kunna hitta ett bättre omslag än det till denna klassiska platta. Stearinljus? Check. Ockulta pergament? Check. Formler för svart magi? Check. Gåspenna? Check? Det bästa skivomslaget någonsin inom metal? Check…


Fredrik "Blasphemedia" Sandberg
2010-04-20

Här hittar du alla publicerade skribentlistor.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Chief Rebel Angel | Datum: 2010-04-21 11:34:16

Ah! Volbeatomslaget är rät snyggt faktiskt, det ska jag erkänna. Givetvis också Dissection och Opeth, men i övrigt kan man enkelt konstatera att smaken är som baken! :)

Till startsida »