Skriven av: Jonas Andersson Lst: 2423 ggr. Kommenterad: 5 ggr.


WeRocks bästa albumomslag

I dessa digitala tider förlorar omslaget allt mer i betydelse för var dag som går. Som en sista bastion står hårdrocken kvar och kämpar för vikten av ett snyggt och passande omslag, där ett riktigt bra arbete innebär ett lockrop till våra mörka inre krafter och ger oss såväl habegär till skivan ifråga, som en långvarigare relation med densamma. Bläddrande i konvolut, tummande på gamla vinylfodral, diskussioner om vilket omslag som egentligen är snyggast hör alla till vår kärlek till musiken, och därför är det dags att hylla de bästa omslagen som sett dagens ljus.

Häng med i WeRocks kavalkad, där var och en av skribenterna listar sina 6 favoriter. Du får en ny lista varje dag den närmaste tiden, och vi lovar att det blir en berg- och dalbana av nostalgi, överraskningar och grymma bilder!

Jonas

Sex, Love And Rock N' Roll - SOCIAL DISTORTION

6. "Sex, Love And Rock N' Roll" - SOCIAL DISTORTION
”Sex, Love And Rock N’ Roll” är en skiva som totalt osar av kärlek till musiken. Omslaget illustrerar det perfekt med sin vackra inramning och med gitarren i centrum.

Black Sabbath - BLACK SABBATH

5. "Black Sabbath" - BLACK SABBATH
Är i vanliga fall något kräsen mot pretentiösa omslag likt denna men BLACK SABBATH lyckas här med att fånga musikens känsla i omslaget. Bilden är vacker men känslan är hotfull, det är inbjudande samtidigt som ens instinktiva reaktion är att springa och gömma sig. Precis som musiken vill säga.

And Justice For All... - METALLICA

4. "And Justice For All..." - METALLICA
Precis som de två tidagare verken, ”Ride The Lightning” och ”Master of Puppets”, så har ”...And Justice For All” ett omslag direkt kopplat till albumtiteln. Ingen gång har det dock blivit snyggare. Ett vitt omslag med Fru Justitia i bekymmer blir snyggt effektfullt tillsammans med albumtiteln. Se och lär av det (dagens) METALLICA.

Vulgar Display of Power - PANTERA

3. "Vulgar Display of Power" - PANTERA
Sällan har väl ett omslag beskrivit EXAKT vad skivan innehåller som på PANTERAs ”Vulgar Display Of Power”. Omslaget illustrerar en käftsmäll och musiken är också den en käftsmäll. Det enda som skulle förbättrat det hela skulle varit om omslaget istället prytt efterkommande album ”Far Beyond Driven”, vilket musikaliskt är PANTERAs riktiga käftsmäll.

Grå Värld/Svarta Tankar - SKITSYSTEM

2. "Grå Värld/Svarta Tankar" - SKITSYSTEM
Ett bra omslag ska enligt mig tillföra något till musiken och texterna. När en skivtitel som här bara osar av realism och desperation så måste skivomslaget göra detsamma. Här hittar vi ett skolexempel. Svart omslag där bandnamnet och skivtiteln får sällskap av tre små bilder som alla ger bild av en verklighet vi alla vet finns men ingen vill se. Lysande.

Appetite For Destruction - GUNS N' ROSES

1. "Appetite For Destruction" - GUNS N' ROSES
GUNS N’ ROSES albumdebut fick rockvärldens coolaste omslag när – och nu kommer jag få musikelitister på mig – de bytte från det som prydde förstaupplagan. Ja, jag vet, första omslaget anses coolare (jag äger den själv på LP) men let’s face it, det andra omslaget är helt oslagbart i all sin enkelhet. Ett kors prytt med alla medlemmarnas ansikten, som dödskallar. Omslaget är allt som bandet är på denna giv. Attityd, simplicitet och kontraster. Men framförallt visar den på vad GUNS N’ ROSES verkligen vilade på här, nämligen en spetskompetans över vad god smak är. Musiken, medlemmarna och texterna går alla hand i hand för att visa precis vad världen just då behöver – och omslaget illustrerar det hela till perfektion.


Jonas "JonteRoyal" Andersson
2010-04-21

Här hittar du alla publicerade skribentlistor.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Brother of Kain | Datum: 2010-04-22 05:00:39

Intressanta val. Men visst är det väl ändå den blinda fru Justitia med svärd och vågskål (en av vårt samhälles vanligaste symboler för rättvisa) och inte frihetsgudinnan som enligt Metalllica har råkat i trubbel ("Justice is lost, justice is raped, justice is gone.")?
Namn: JonteRoyal | Datum: 2010-04-22 08:40:55

Självklart är det så...ibland går det uppenbarligen för fort hemma vid tangentbordet.

Tack för att du uppmärksammade det.
Namn: Blasphemedia | Datum: 2010-04-22 13:55:03

Jonte, din rackare; att utmåla mig som en musik-elitist på det där viset... *asgarv*

Det är fullt möjligt att jag kommer att vara tvungen att arrangera en omröstning på bloggen om vilket av GNR-omslagen som är det coolaste / snyggaste, bara för att bevisa att elitisten har rätt! ;-)
Namn: JonteRoyal | Datum: 2010-04-22 16:22:56

Hmm...intressant tanke där Fredrik.

Du ska alltså göra en omröstning för att med majoritetsbeslut bevisa att "elitisterna" har rätt? Går inte det emot själva idéen med elitism? ;)
Namn: Bl | Datum: 2010-04-23 10:22:49

*asgarv*

You got me there, Jonte...

Okej, stryk den tanken. Då nöjer vi oss istället med att kort och gott konstatera att jag HAR rätt, så slipper vi rösta om saken! :-)

Till startsida »