Skriven av: Robert Gustafsson Läst: 3219 ggr. Kommenterad: 5 ggr.


Intervju med ISTAPP

Svenska ISTAPP gör black metal med lyrik om evig vinter och en fenomenal kÀnsla för melodi mitt i piskrenset. Recensionen fick Werocks Robert Gustafsson att bland annat utbrista "irriterande bra" och mumla lite om inslag av NORDMAN - givetvis Àr detta nÄgot som lockar att forska vidare i, sÄ Werock skickade en fet bunt frÄgor till bandet. VÄr förfrÄgan hördes, och sÄngare Mordechai von Renvaktar returnerade stolt vad som nÀrmast kan beskrivas som en komunikée frÄn en grupp som stÄr i strid med solen, ljuset och livet - i kampen för evig vinter, kyla, is, frost och död. Ta del av intervjun!

Grattis, ISTAPP! Ni har med er melodiösa, svÀngiga black metal som hÀmtar svensk lyrik om is & evig permafrost, lyckats med nÄgot mycket ovanligt; att Ästadkomma en unik röst i hÄrdrocksvÀrlden! Kan ni berÀtta lite om just ert sound?

VÄrt sound Àr vinterrikets locktoner som drar till sig de sanna anhÀngarna av den eviga kylan och förebÄdar förintelsen av alla dem som vÀrmer sina smutsiga kroppar i de brÀnnande strÄlarna frÄn det lysande klotet i skyn.

Debuten ”Blekinge” drog hem 7/10 av undertecknad för Werock.se’s rĂ€kning, med lite mersmak och kommentaren om att detta verkligen Ă€r en lovande debut. Hur kĂ€nns det? Har jag fel?

Det faktum att du inte gav den 10/10 visar att du framfötts ur en soldyrkerskas Ängande sköte. Samtidigt visar mersmaken du antyder att det pÄ ditt soldyrkarhjÀrta börjat bildas en hinna av frost som med lite tid kan komma att utvecklas till en permanent köldskada. Debuten lovar mycket riktigt att det lysande klotet snart kommer att slÀckas och hela vÀlden skall förgÄs i snö. Blekinges legioner tÄgar nu ut för att frambringa den Absoluta Nollpunkten i all sin frusna hÀrlighet.

För oss som inte följt er frĂ„n första början sĂ„ ser det ut som om ni jobbat med bandet ett tag, via de demos som slĂ€ppts. Nu Ă€r ni hux flux pĂ„ ett riktigt storbolag
 kan ni berĂ€tta lite om hur det gick till?

Vi sökte efter bolag med en historia av att framgÄngsrikt kunna framföra kontroversiella budskap. Vi fann Metal Blade och beordrade dem att tjÀna vÄr sak.

Jag skulle vilja ÄtervÀnda till lyriken, det Àr spÀnnande tycker jag. Uppfriskande! Vad Àr tanken bakom det, och Àr det en slump att release sker mitt i sommarvÀrmen?

Nej det Àr ett noga genomtÀnkt beslut. Under föregÄende mÄnader har vi varit upptagna med att upprÀtthÄlla vintern och med dess hjÀlp frysa ihjÀl sÄ mÄnga av ljusets kreatur som möjligt. Nu anfaller vi mer subtilt pÄ propagandafronten.

För oss övriga medborgare i Svea Rike sĂ„ Ă€r kanske Blekinge inte det första man tĂ€nker pĂ„ nĂ€r man ska associera till evig kyla, vinter och snö. Kan ni inte berĂ€tta lite om varför ni tycker att just ”Blekinge” Ă€r ett passande namn för er debut, och detta verk?

Blekinge. Köldens hjÀrta, polernas medelpunkt och den Absoluta Nollpunktens gömstÀlle. Finns det ett mer passande namn pÄ vÄr debut och detta mÀsterverk?

NÀ, kanske inte om man ser det ur den synvinkeln... Hur ser era inspirationskÀllor ut? HÀmtar ni dem inom musik, eller tittar ni annorstÀdes?

Vi inspireras av den oemotstÄndliga hÀrligheten i en gnistrande vit planet tömd pÄ liv. Att hÀmta inspiration frÄn nÄgon annans musik Àr enbart för mÀnskliga imitatörer och inget vi skulle nedlÄta oss till.

Personligen Ă€r jag helt förĂ€lskad i ”BortgĂ„ng Af Alvrödur, Ljuset Förfall”, vilken spelats intensivt senaste tiden. Men, vilken lĂ„t tycker ni sjĂ€lv Ă€r bĂ€st, och varför?

Det vackraste eposet Ă€r den hyllning av massmord pĂ„ solĂ€lskare som skildras i den nionde lĂ„ten pĂ„ ”Blekinge”. Den beskriver hur trogna krigare av is och kyla axlar sin plikt och far mot det lysande klotets lĂ€nder för att i ISTAPPs namn urskillningslöst mörda nation efter nation av ljusĂ€lskande kvinnor, barn, mĂ€n och djur tills dess att endast köld Ă„terstĂ„r.

Den som vi kanske bara kan kalla för "namnlösa" lĂ„ten dĂ„, endast betecknad av (passande nog) ett minustecken i lĂ„tlistan. Bra val! Men, eftersom en hel del av lĂ„tmaterialet pĂ„ ”Blekinge” Ă„terfunnits pĂ„ tidigare demos sĂ„ funderar jag lite
 har ni ”brĂ€nt ert bĂ€sta krut” nu? Eller finns det material och inspiration för ytterligare slĂ€pp?

Blekinge Àr en hÀrold som lÄter mÀnskligheten förnimma sanningen om den hÀrliga slakt som vÀntar. Vi har knappt ens börjat...

Ni Ă€r ju alla mer eller mindre verksamma inom andra projekt ocksĂ„, om jag förstĂ„r det rĂ€tt. Var hamnar ISTAPP i prioriteringen? Är det inte svĂ„rt att vara verksam och kreativ i flera olika konstellationer? (ja, eller Ă€r jag helt ute och cyklar hĂ€r
?)

Du mÄste ha blivit felinformerad. Vad vet mÀnniskan om Vinterns planer och göromÄl? HÄll ni er fulla koncentration pÄ ISTAPP och se till att ni vÀljer vÄr sida i kampen mot BrÀnnaren sÄ att ni kan dö pÄ ett vackert vis. Försök inte ens förstÄ magnituden av vÄr nÀrvaro pÄ flera plan dÄ den Àr av sÄdant omfÄng att en begrÀnsad hjÀrna inte kan bli varse omfattningen dÀr utav.

Hur ser den nÀrmaste tiden ut för ISTAPP, fÄr vi glÀdjen att se er live pÄ en scen i Sverige snart?

Vi slÄr till dÀr vi behövs mest och förvÀntas minst.

För att avsluta frĂ„gebatteriet om bandet ISTAPP – tack för en uppfriskande, skön och bra debut. Vad gör ni bĂ€ttre till nĂ€sta gĂ„ng?

NÀsta gÄng kanske det redan Àr för sent. VÀlj sida nu och lÄt inte ljuset blÀnda dig.

Okej... jag fĂ„r se till att göra sĂ„. Nu kommer ett gĂ€ng mer generella frĂ„gor som avslutning
 ni spelar ju black metal som egentligen bara kan komma frĂ„n Norden med det temat. Men hur tycker ni att black metal-scenen ser ut? Är det fortfarande Sverige och kanske framförallt Norge som dominerar? Vilka akter hĂ„ller fanan högt, i ert tycke? (Vad tycker ni t ex om KEEP OF KALESSIN’s medverkande i norska Melodifestivalen, eller WATAIN’s sĂ€tt att marknadsföra senaste skivan med ”the rebirth of black metal”? Eller GORGOROTH’s senaste verk kontra OV HELL?)

Vad bryr vi oss om genrer och kulturavarter som framkommit ur förblindade soldyrkares mardrömmar? Det finns mÀnskliga musiker som snuddat vid den rÀtta vÀgen men allt för ofta Äterfinns de bedjande pÄ knÀ nÀr det lysande klotet börjar ta form vid horisonten. Vi har bara död i beredskap för sÄdana som dem.

MusikĂ„ret 2010 har ganska precis nĂ„tt halvtid. Personligen tycker jag att det varit mycket bra, men vad tycker ni varit
 (ja, förutom er egen giv dĂ„!)

BĂ€st?
Thomas Ledin körde en vĂ„rturnĂ© med namnet ”VĂ€gra Vinter”. Är han soldyrkarnas förkĂ€mpe har vi segern som i en liten ask.

Största besvikelse? Inga bakslag Ă€n sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt.

Största positiva överraskning? MĂ€ngden mĂ€nniskor som redan inspirerats att sjunga vinterns lov.

HĂ„rdaste skiva? Solskivan. En vĂ€rdig motstĂ„ndare som snart visat sig för sista gĂ„ngen.

Till sist sĂ„ kör vi den klassiska ”Antingen eller”. AlltsĂ„, om ni tvingas vĂ€lja en av varje pĂ„stĂ„ende, hur hamnar vi dĂ„?
Is <–> Snö

- De hör ihop och Àr oskiljaktiga. FrÄgan Àr en ickefrÄga.
Black Metal <–> Death Metal
- Vi kÀnner inte skillnaden.
Bra Ljud <–> KĂ€nsla
-En kÀnsla av köld.
Melodi <–> Piskrens
- Piskande kall melodi.
Engelska <–> Svenska
- Blekingska.
Live <–> Vinyl
- Vit vinyl.

TACK, och massor av lycka till i framtiden. Det ska bli jĂ€vulskt spĂ€nnande att följa er framfart – speciellt för en norrlĂ€nning med förkĂ€rlek för vinter som undertecknad!!!

Bra förkÀrlek. LÀmna Norrland och anslut i Blekinge.

/Robert Gustafsson
2010-07-20

LÀs ocksÄ:
Recension av albumet "Blekinge"


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: JonteRoyal | Datum: 2010-07-20 21:04:10

Hahaha!!
Grym intervju Robert! Jag blir verkligen lycklig i min, vÀldigt soldyrkande, sjÀl nÀr jag inser att det finns band som fortfarande gÄr in för saker fullt ut.
Namn: Chief Rebel Angel | Datum: 2010-07-20 21:42:12

Tackar. Klart kul gÀng, och man kan liksom bara kapitulera. HÀr Àr der 100% som gÀller - tur att man som norrlÀnning Àr van vid en jÀvla vinterm helt enkelt!
Namn: PÖ | Datum: 2010-07-20 23:44:17

Och jag blir bara trött, dina frÄgor var ju bra men vi vet fortfarande inte ett smack om bandet Istapp som tydligen bor i fablernas vÀrld och inte kan svara seriöst pÄ en enda frÄga:(
Namn: wasa | Datum: 2010-07-21 07:04:32

intressant band o skiva om Àn lite jobbigt nÀr
dom sÄ stenhÄrt hÄller pÄ sina roller....
Namn: JonteRoyal | Datum: 2010-07-21 09:06:47

PÖ// Personligen kan jag tycka att det Ă€r just det som gör bandet sĂ„ intressant. Just att de, som du sĂ€ger, \"bor i fablernas land\".

Till startsida »