Skriven av: Robert Gustafsson Läst: 1844 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


BLACK LABEL SOCIETY "Order Of The Black" - förhandslyssning

BLACK LABEL SOCIETY Order Of The Black Det Àr fÄ gÄnger man fÄr chansen att i förhand lyssna pÄ en riktigt stor skiva, innan den slÀpps.

I helgen fick jag dock chansen att lyssna pĂ„ BLACK LABEL SOCIETYs kommande slĂ€pp ”Order Of The Black” – och det finns knappast nĂ„got bĂ€ttre sĂ€tt att glĂ€dja sig Ă€n att dela med sig av kĂ€nslorna och tankarna under lyssningen, eller hur? Precis. HĂ€ng med pĂ„ en genomgĂ„ng av vad som – sĂ„ hĂ€r efter nĂ„gra enstaka lyssningar - verkar vara en ruggigt stark platta!

1) Crazy Horse ÖppningsspĂ„ret sitter perfekt. Det Ă€r groovigt, drivigt och pĂ„minner lite om ett lokomotiv, i brist pĂ„ bĂ€ttre ord. Dessutom lĂ„ter Zakk’s sĂ„ngstil som vanligt rĂ€tt lik OZZY, och det Ă€r inte utan att jag funderar pĂ„ om det har haft med beslutet att dela pĂ„ sig att göra? NĂ„, med ca 4 minuter driv i en klockren öppningslĂ„t sĂ„vĂ€l live som pĂ„ den hĂ€r skivan sĂ„ verkar det som om Zakk klarar sig gott pĂ„ egna ben


2) Overlord HalvtempolĂ„t som klockar in över 6 minuter, och som i efterhand ska visa sig tillhöra de svagaste korten pĂ„ skivan. Overlord Ă€r trots det bra, och det Ă€r klassisk BLS – svĂ€ngigt och tajt som fanken, helt enkelt. Dessutom kommer ett brott mitt i lĂ„ten, nĂ€r riffet byts och hela lĂ„ten mer eller mindre Ă€ndrar karaktĂ€r för ett tag, allt pĂ„ ett sĂ€tt som fĂ„r mig att dra paralleller till BLACK SABBATH och framförallt Tony Iommis sĂ€tt att spela gitarr. Det hela lyfter lĂ„ten en hel del – och i slutet fĂ„r vi ett vokalt frispel, vilket Ă€r allt jag sĂ€ger för att inte förta spĂ€nningen för er lyssnare!

3) Parade Of the Dead Den hÀr lÄten har varit den som körts pÄ Youtube, och Àr den enda jag hade hört innan. Det Àr ocksÄ ett ganska bra exempel pÄ vad man hittar pÄ skivan, ösig, svÀngig muskelrock som bara BLACK LABEL SOCIETY kan göra. I detta fall Àr det en bra lÄt, no more, no less, Àven om det inte tillhör topparna pÄ skivan.

4) Darkest Days Plattans första ballad Ă€r en episk sak med ”extra allt”. Piano, strĂ„kar, bra sĂ„ng av Zakk. Texten Ă€r dessutom tung, och refrĂ€ngen sitter direkt. Som fjĂ€rde spĂ„r pĂ„ plattan Ă€r den perfekt placerad, och tillhör du dem som gillar nĂ€r Zakk spelar solo med kĂ€nsla som frĂ€msta ingrediens sĂ„ har du en höjdarstund framför dig!

5) Black Sunday Detta Àr en av de absoluta höjdpunterna pÄ skivan. LÄten inleds med ett blixtrande solo, sen dyker den ner i ett svÀngigt riff som leder in i versen och vidare till en grymt vass refrÀng. Det Àr tungt, det Àr svÀngigt, det Àr riktigt bra!

6) Southern Dissolution TUNG! Nu svĂ€nger det som fan, rentav, och det Ă€r ungefĂ€r nu som jag inser att den hĂ€r plattan antagligen Ă€r en av de absolut starkaste under Ă„ret. Det Ă€r rĂ€tt imponerande, faktiskt
 strax innan 3 –minutersmĂ€rket Ă„terkommer Ă€nnu en tempovĂ€xling med nytt riff som genomförs pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att jag Ă„nyo spontant tĂ€nker pĂ„ Tony Iommi!

7) Time Waits For No One Dags för ballad nummer tvĂ„, Ă€ven denna med piano och stark sĂ„ng – och pĂ„minner inte titeln en hel del om konceptet pĂ„ OZZYs skiva nya skiva ”Scream”, att livet Ă€r för kort, typ? NĂ„, lĂ„ten Ă€r majestĂ€tisk och av en sĂ„n karaktĂ€r att jag lĂ€tt kunde se den pĂ„ topplistor om det varit en mer ”rumsren” artist


8) Godspeed Hell Bound Inledningsvis Ă€r detta helt klart den snabbaste lĂ„ten pĂ„ plattan, med dundrande och drivande trummor och ett energiskt, smittande, “studsande” riff. RefrĂ€ngen Ă€r bra och tro’t eller ej, stundtals tĂ€nker jag faktiskt pÄ  SLAYER!?! Runt 2:20 in i lĂ„ten kommer en finstĂ€md brygga, sen Ă„ker vi igen
 ”As The world burns – Godspeed Hell Bound”. JodĂ„, inga frĂ„getecken pĂ„ det!

9) War Of Heaven Efter en smygande inledning sÄ sparkar bandet igÄng groovemaskinen pÄ riktigt. Det rockar, det svÀnger, det knycks nacke sÄ det stÄr hÀrliga till och att försöka beskriva den hÀr lÄten Àr svÄrt dÄ jag bara vill kapitulera och följa flytet, följa takten. Ytterligare en av plattans höjdpunkter Àr i alla fall en BLS-lÄt i mellantakt med tyngd och smittsamt effektiv refrÀng.

10) Shallow Grave Mera ballad, mera piano – och stundtals ett komp som lĂ„ter COLDPLAY. Nu har Zakk en röst som gör att likheterna upphör dĂ€r, men denna pigga och ganska korta rockballad funkar fint pĂ„ det hela taget.

11) Chupacabra Spansk ackustisk gitarr, dÀr Zakk under 50 sekunder fÄr briljera. En parantes, förstÄs, men rÀtt kul.

12) Riders Of The Damned Jaha, efter att ha hĂ€mtat andan genom en ballad och ett akustiskt mellanspel Ă€r det dags att dra pĂ„ stora rock’n’roll-klockan igen. Bandet slĂ€pper alla tyglar och öser ur sig en riktigt bra lĂ„t som domineras av Zakks karakteristiska gitarrspel. Med sina knappa 3,5 minuter Ă€r detta ett givet stopp pĂ„ rundturen, det Ă€r en av skivans riktiga höjdpunkter som utspelar sig.

13) January Avslutande lĂ„ten i den normala tappningen har en svidande vacker och melankolisk text – men tyvĂ€rr tycker jag inte att musiken hĂ„ller samma standard, och av de ballader som finns pĂ„ originalversionen sĂ„ Ă€r detta den svagaste.

14) Can’t Find My Way Home ExtraspĂ„ret som finns med pĂ„ vissa versioner, och det Ă€r Ă€nnu en ballad. Lite trist kan jag tycka, speciellt nĂ€r den ligger i slutet och följer pĂ„ en annan ballad. LĂ„ten i sig Ă€r OK men inte mer, och vĂ€rdet ligger i det solo som Zakk bjuder pĂ„ till slut, dĂ„ han visar fenomenal kombination av kĂ€nsla och teknik.

AlltsÄ, pÄ det hela taget sÄ Àr detta en skiva som innehÄller precis allt du vill ha med BLACK LABEL SOCIETY. Du fÄr fina ballader, du fÄr grymma riff och solon och du fÄr lÄtar med mer svÀng Àn en landsvÀg i Alperna. Det Àr ocksÄ, rent krasst, en av de jÀmnast och vassaste skivorna bandet har presterat och det ska för egen del bli extremt spÀnnande att se hur den stÄr sig efter fler spelningar.

Skivan slÀpps om ungefÀr en mÄnad - hÄll ögonen pÄ Werock för recension och annat gott sÄ smÄningom!

/Robert Gustafsson
2010-07-20

Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »