Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 1840 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


RAGE AGAINST THE MACHINE – ”Live At The Grand Olympic Auditorium”

RAGE AGAINST THE MACHINE är ett band som brinner. För rättvisa, för demokrati, mot rasism. Det har så varit sen bandet startade, och det är ett faktum som märks väldigt tydligt på DVD:n ”Live At The Grand Olympic Auditorium”. Bandets attityd, kameraarbetet, klippningen vittnar om detta, men allra tydligast blir det när vi kommer till extramaterialet. Det innefattar nämligen förutom de sedvanliga videospåren till en eller ett par av bandets hits även en upprorisk spelning i samband med demokraternas konvent år 2000 i USA. Frontmannen Zack de la Rocha gör där det mesta för att agitera de enorma publikmassorna (härifrån kommer bland annat det ganska berömda citatet ”brothers and sisters, our democracy have been hijacked”), och har man inte förstått det innan så trillar nog polletten ner i samband med denna demonstration av värderingar.

Personligen är det egentligen inte därför jag vill haussa denna DVD dock. Utan att lägga några egna värderingar eller åsikter om sakfrågorna så konstaterar jag istället att den där elden, den okuvliga viljan att förändra och nå fram sätter sina spår även i skivans huvudnummer, konserten från Grand Olympic Auditorium i Los Angeles – och slutresultatet är helt enkelt ett rejält stycke vitamininjektion!

Detta var bandets sista spelning, innan återföreningen sju år senare, och det märks. Publiken är galen, klippningen och kameraarbetet är fokuserat på att förmedla den energi som bandet ger och får under de 15 låtar som hamras ut i en blandning av glädje och ursinne. Brad Wilk på trummor och Tim Commerford som trakterar basen är antagligen en av de tajtaste och svängigaste rytmsektionerna som finns inom hårdare musik, och det groove som piskas upp i pärlor som Bulls On Parade, Bombtrack, Sleep Now In The Fire eller I’m Housin’ gör det helt enkelt närapå omöjligt att se den här spelningen stillasittandes, och lägger man Tom Morellos säregna gitarrspel ovanpå det har man förstås receptet på en lyckad kväll. Till råga på allt så har demonproducenten Rick Rubin lyckats skruva till ljudet på ett närmast mästerligt sätt.

Söker du en DVD med riktigt bra ljud avseende musiken så är det här ett bra tips! Du kan välja mellan vanlig stereoåtergivning eller Dolby 5.1-ljud, och min absoluta rekommendation är det senare. Inte för att spelningen innehåller mängder med specialeffekter som framkommer i surroundljud, utan helt enkelt för den totala upplevelsen – t o m introt är riktigt vasst i 5.1-versionen!

Låtmaterialet är inte mycket att orda om egentligen, här serveras förstås alla klassiker. Du får Bullet In The Head, du får Killing In The Name, du får i stort sett allt – t o m ett besök av folk från rapgruppen CYPRESS HILL i deras How I Could Just Kill A Man. Saknar du möjligtvis People Of The Sun och Know Your Enemy på den CD som finns av spelningen så hittar du dem här på DVD:n, som extranummer.

Kort sagt – det här är en fullmatad konsert med RAGE AGAINST THE MACHINE, och i stora drag är det bara att vrida upp volymen, höja knytnäven och vråla med; ”Fuck You, I Won’t Do What You Tell Me!”

Robert Gustafsson


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »