Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 1944 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


QUEENSRŸCHE – ”Mindcrime At The Moore”

Det sägs att gränsen mellan geni och galenskap är hårfin, och detsamma kan nog sägas om att vara ambitiös och pretentiös. Amerikanska QUEENSRŸCHE har under sin långa karriär lyckats trampa på båda sidor denna gräns, och tittar man igenom deras diskografi finner man både geniförklarade alster så som ”Operation: Mindcrime” och ”Empire”, likväl som pretentiösa överarbetade verk som senaste given ”American Soldier”. Att bandet då hyr Moore Theatre i Seattle för att under två kvällar spela upp hela historien i konceptalbumen ”Operation: Mindcrime I & II” ger med andra ord upphov till eftertanke – på vilken sida om den tunna linjen hamnar detta projekt?

Svaret kommer ganska omedelbart, och svaret är tydligt. Det här är helt genialt, och det finns kanske ingen annan skiva i hårdrockshistorien som klarar att bära en dylik show på samma sätt som första delen ”Operation: Mindcrime” gör. Materialet och bandet är i princip så bra att resten av showen skulle kunna bestå av en stillbild på albumomslaget, men när det kryddas på detta sätt så är resultatet inget annat än helt magnifikt.

Scenen är relativt liten, men redan från första början används videoskärmar för att förstärka och lyfta fram mellanstick i historien, och de inhyrda skådespelarna lyckas hitta en mycket bra balans där de kompletterar bandets framträdande och ändå lyfter fram historien om den olyckliga Sister Mary (som spelas av Pamela Moore), Nicky (Christian Sorensen, som även står för koreografin) och mästerbrottslingen Doctor X (Orlando O’Hare). Uppbackade av amerikanska fotbollslaget Seattle Seahawks trumsektion sparkar historien igång med I Remember Now, Anarchy-X och Revolution Calling, och sedan serveras godbit efter godbit fram till den extatiska höjdpunkten Suite Sister Mary, som innehåller ett oerhört snyggt gjort självmord av sagda Mary - det kallar jag användning av videoskärmar i konsertmiljö! Avslutningen med Eyes Of A Stranger, som slutar med att marschbandet från Seattle Seahawks kommer in på scen igen samtidigt som Geoff Tate förs bort iklädd tvångströja, är inget annat än genialt. Gåshud över hela kroppen!

Skiva 2 innehåller inte helt oväntat ”Operation: Mindcrime 2”, samt extranummer och bonusmaterial. Även här får vi historien serverad med hjälp av skådespelare, men det lyfter aldrig till samma extrema höjder som under den första kvällen – och anledningen är förstås låtmaterialet. ”Mindcrime 2” är helt enkelt inte lika bra som den legendariska föregångaren, även om det i den här formen blir en betydligt angenämare upplevelse än på originalskivan. Via video gästar Ronnie James Dio på The Chase, men även låtar som The Hands, I’m American och One Foot In Hell låter bättre än kanske någonsin förr. Vill du ha det enklare att följa med i historien om den nu frigivne Nicky så kan du dessutom få textning (!) av låtarna, ett ovanligt grepp som är rätt enkelt.

Extranumren är Walk In The Shadows och Jet City Woman, och då är vi tillbaka till det enkla faktumet – det går liksom inte att misslyckas med det låtmaterialet. Publiken är nöjd, bandet har bjudit på en inspirerad, tajt show som löpt under flera kvällar och det är dags att låta ridån falla igen på The Moore Theater. På hemmafronten tar jag istället chansen att kolla in extramaterialet, och serveras där ett klipp med Ronnie James Dio som gästartist på scen under tidigare nämnda The Chase, samt en dryga 20 minuter lång turnédokumentär som naturligtvis fokuserar på förberedelserna och övningarna inför hemkomsten till Seattle och The Moore Theatre. Ytterligare godis finns i form av en kort snutt som avhandlar bandets välgörenhetsarbete för musik i skolorna (QUEENSRŸCHE Rock & Ride), samt ett bildspel med stillbilder. Totalt sett godkänt som extramaterial, men det är förstås själva livespelningen som utgör anledningen till att denna DVD överhuvudtaget existerar.

Det är bara att konstatera – det här är den bästa DVD undertecknad har sett. Gitarrduellerna med alla fantastiska solon som framförs, låtmaterialet och sånginsatsen – allt har man lyckats plocka upp en extra nivå med hjälp av den ovanliga teatrala inramningen som så lätt hade kunnat bli en flopp. Vågen rullar runt i soffan hemmavid, och varenda gång jag har sett historien så vill jag direkt backa och se höjdpunkter och detaljer ännu en gång.

QUEENSRŸCHEs ”Mindcrime At The Moore” är ingenting annat än förpackad genialitet!


Robert GustafssonLmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »