Skriven av: Martin Bensch Lst: 2116 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


OPETH – ”In Live Concert At The Royal Albert Hall”

OPETH tillhör den skara band som åtnjuter ganska stor respekt för sin musik, för att uttrycka det milt. Därför tycker jag att det bara är att förvänta sig att den jubileums-DVD som nu finns ute för att bandet fyller 20 år är något i hästväg – men detta var alls ingen självklarhet, framför allt inte för bandet i fråga. I en episod under den intervju som utgör en del av extramaterialet på DVD:n nämner Mikael Åkerfeldt att tanken från början var att ta några öl i en bar med några kompisar, och kanske möjligtvis spela ett par låtar. Men får man en inbjudan att spela på Royal Albert Hall ändras såklart förutsättningarna radikalt.

Den maffiga utgåva som nu finns i handeln är ett mäktigt vittnesmål över ett band som verkligen har satt musiken, låtarna, i centrum. Och är det något band som har en imponerande låtkatalog att välja setlistmaterial ur, så nog är det OPETH. Nu får man hela ”Blackwater Park” rakt av, samt låtar från samtliga andra album som bandet gett ut. Om inte det förslår så är något fel. För detta är så oerhört episkt bra att jag smäller av! Visst kan man imponeras av den lokal bandet framför sin musik i – den ger onekligen en oerhörd värdighet till evenemanget – men det som imponerar mest är musiken. Musik så komplex och fantastiskt unik att man inte kan undgå att faktiskt hänföras över den.

Jag har sett OPETH live ett antal gånger, oftast på festivaler, och i stort sett samtliga gånger tyckt att de har fått för kort speltid – DVD:n visar på att det är inget problem för bandet att fylla en speltid på över två timmar utan att en enda låt känns som utfyllnad – ”Blackwater Park” är en vansinnigt bra skiva vars låtar lyfter än mer live, så till den milda grad att jag faktiskt sitter och undrar om musik kan bli så mycket bättre än så här.

Skiva nummer två bjuder på låtarna Forest Of October, Advent, April Ethereal, The Moor, Wreath, Hope Leaves, Harlequin Forest och The Lotus Eater, vilka utgör ett knippe låtar som får det att vattnas i munnen. Det är, för att parafrasera en påannonserare för bandet på Roskildefestivalen 2006, ”heavy and beautiful”. Det jag framför allt uppskattar med DVD:n är hur väl den fångar bandet som verkligen sätter musiken främst – det finns en ödmjukhet hos OPETH som jag verkligen faller för, och det finns en värdighet i framförandet av låtarna under konserten som är svår att stå emot. Inga flåshurtiga ”let’s see you go apeshit”, ”raise your fucking horns” som tar bort fokus från den makalösa uppvisning som man får sig till livs – och som även detta återspeglar den image (om man nu verkligen kan prata om en sådan när det gäller OPETH) som gruppen har.

Skulle jag ranka ”Live in Concert At The Royal Albert Hall” bland de konsert-DVD:er jag sett så hamnar den inom de översta tre tillsammans med AT THE GATES avslutnings-DVD ”The Flames Of The End” och IRON MAIDENs ”Live After Death”. Är man det minsta intresserad av OPETH är detta en DVD man bör ha hemma i hyllan.


/ Martin Bensch

Läs också:
Intervju med OPETHs trummis Martin Axenrot
Liverecension från jubileumskonserten på Cirkus
Recension av senaste albumet, ”Watershed”
Recension av livealbumet "The roundhouse tapes"
Månadens DVD-tips mars 2010, OPETHs ”Lamentations”Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Chief Rebel Angel | Datum: 2010-10-23 19:21:54

Ahh... det är bara att konstatera. Detta är ett mästerverk, och för oss som hade den stora glädjen att ta del av spelningen på Cirkus så är det mer än bara en DVD. Det är ett sätt att minnas den grymma kvällen.

Ett otroligt bra tips!

Till startsida »