Skriven av: Jonas Andersson Lst: 2628 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


KVELERTAK, Kafé 44, Stockholm, 13 november 2010

Få band har blivit så hypade 2010 som norska debutanterna KVELERTAK. Detta märks inte minst på det faktum att bandet drar ihop betydligt mer publik än vad efterföljande BISON B.C lyckas med denna lördagskväll på Kafé 44. Nu är, som tur är, hypen kring Stavangers söner fullt berättigad, det självbetitlade albumet kan mycket väl vara årets debut, något bandet bevisar med råge under kvällen.

Spelningen inleds med det på skiva något tama spåret Fossegrim, som live förvandlas till ett formidabelt öppningsspår. Bandet röjer för allt de är värda och i efterföljande Sjøhyenar (Havets Herrer) vaknar även publiken till liv och det står klart att KVELERTAK vunnit på knockout. Trots att bandet var helt okänt innan debuten släpptes tidigare i år, trots att de spelar först av de tre banden – COLISEUM och redan nämnda BISON B.C – fyller de lilla Kafé 44 till gränsen och publiken är med på noterna och sjunger med i låt efter låt. Mäktigt. Det fantastiska spåret Blodtørst sätts igång som tredje låt – lyssna på melodislingan strax innan mitten av låten; extas! - och det är bara att kapitulera inför norrmännen.

KVELERTAK lyfts för tillfället fram som det nya TURBONEGRO och även om det självklart är markanta skillnader mellan banden så är det ändå en inte helt oäven jämförelse. Båda banden vet att leverera musik med glimten i ögat och, viktigast av allt, med en sjuhelvetes glädje i varenda ton som spelas. Vare sig KVELERTAK dundrar på med ett black metal-inspirerat grindparti, eller spelar ett blueskomp mitt i renset, så finns där alltid en genuin glädje som förmedlas. Ulvetid, som dras igång mot slutet av konsertens dryga halvtimme är det yttersta beviset – stora delen av låten består av fullkomligt rens men ändå genomsyras spåret av den där känslan som vanligtvis enbart gammal hederlig rock n' roll brukar kunna förmedla. Magi. När sedan singelspåret Mjød rundar av, den allt för korta, konserten är det bara att konstatera att Norge än en gång presenterat ett fantastiskt band för världen.


KVELERTAK. Bild: Indie Recordings

Tack och på återseende KVELERTAK. Nästa gång förväntar jag mig att du är huvudattraktion på en betydligt större scen.


/Jonas Andersson

Läs också:
Recension av debutalbumet "Kvelertak" (2010)


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Chief Rebel Angel | Datum: 2010-11-15 06:09:13

Ahhh....Kvelertakplattan har den senaste tiden gått varm hos mig. Årets debutant, tror jag minsann, och du har antagligen rätt - de kommer nog tillbaka på en större scen snart. Hoppas jag.
Jag vill nämligen också se dem...! :)

Till startsida »