Skriven av: Martin Bensch Lst: 1759 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


BEHEMOTH - "Evangelia Heretika”

2008 släppte BEHEMOTH en liveplatta, ”At The Arena Ov Aion - Live Apostasy” som var en bra fingervisning för de fans som inte sett eller hört bandet live. Årets DVD är, som ni säkert förstår, mycket mer ambitiös och ett garanterat måste om man gillar bandet.

BEHEMOTH är för mig ett band som alltid har förknippats med styrka, men framförallt perfektion vad gäller det mesta, från musikaliska bedrifter och image till scenframträdande. Därför är det, får jag erkänna, lite ångestframkallande att se ett avsnitt i bakgrundsmaterialet där introt till konserten drar igång men Nergals gitarr inte fungerar. Roddaren jobbar frenetiskt, och stressen fullkomligt lyser ur Nergals ögon innan gitarren fungerar. Modigt att ta med ett sådant avsnitt - men det säger också en hel del om vilket självförtroende BEHEMOTH har byggt upp under åren. Med sin rent makalösa platta ”Evangelion” i ryggen embarkerade bandet på en lång turné som såg BEHEMOTH dra mer folk än någonsin till sina konserter, och med framträdanden som fullkomligt osade av kvalitativ svärtad dödsmetall. ”Evangelia Heretika” är ett mäktigt vittnesmål över hur bra denna grupp polacker är på scen.

Vi får två hela konserter till livs - en från hemlandet från 2009, där publiken verkligen ger järnet tillsammans med bandet, och en från 2008 i Paris. Kollar man på låtlistan är det lätt att bli imponerad, för trots att bandet 2008 inte hade släppt ”Evangelion” finns det, lugnt uttryckt, en hel del riktigt kvalitativ musik i bandets katalog; Conquer All, From The Pagan Vastlands, As Above So Below och Christians To The Lions är bara fyra kanonlåtar som framförs med sådan kraft att tv:n nästan exploderar. Men det är ändå konserten från Warszawa som är bäst i mina ögon, mycket beroende på att låtmaterial från ”Evangelion” finns med; Ov Fire And The Void, Shemhamforash, Alas, Lord Is Upon Me och Lucifer representerar senaste albumet med den äran. Sen kan man inte bli annat än imponerad av Nergal som, trots vad som kommit fram om hans hälsotillstånd, verkligen äger. Den mannen utstrålar i sanning dedikation, kraft och ren jävlaranamma på scen.

Bakgrundsmaterialet är också imponerande: förutom en maffig dokumentär om bandets liv på vägarna, där bandet skönt nog till största delen talar polska och där Seth visar prov på stor humor under gullande med en specifik mikrofon, får man samtliga videor som BEHEMOTH gjort och ytterligare en dokumentär där bandet berättar om sin karriär blandat med kaotiska scener från ytterligare vägliv, till stora delar filmad med handkamera vilket verkligen späder på intrycket av hur kaotiskt det kan vara på turné. Mycket underhållande är det i vilket fall.

”Evangelia Heretika” är en mycket välproducerad DVD som man verkligen bör införskaffa om man har det minsta intresse för BEHEMOTH.


/Martin Bensch

Läs också:
Recension av "Evangelion", 2009
Intervju med Nergal, 2009
Live: BEHEMOTH på Neckbreakers Ball tour, 2009
Live: BEHEMOTH på The Rock, 2007


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »