Skriven av: Martin Bensch Läst: 2141 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


Intervju med Mark "Barney" Greenway frÄn NAPALM DEATH

 

Napalmlogo

Mark “Barney” Greenway har lett NAPALM DEATH under större delen av bandets numera 30 Ă„r lĂ„nga karriĂ€r. Han har gjort det med en hĂ€ngivenhet till bandet, musiken och grindcorescenen som imponerar – och det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse dĂ„ jag fick trĂ€ffa denne sympatiska person innan bandets konsert pĂ„ The Rock i början pĂ„ februari. Detta Ă€r resultatet av samtalet.

Ni har varit aktiva i tre decennier, vilket Ă€r ganska imponerande. Hur hĂ„ller ni er motiverade?

- Well, antingen Ă€r man det – eller inte. Det finns egentligen ingen magisk formel, men man mĂ„ste gilla det man gör, annars kommer det att mĂ€rkas och leda till att man blir olycklig. Lyckosamt nog lirar jag i ett band som jag kĂ€nde ett starkt band till innan jag gick med. Jag hade befunnit mig runt omkring dessa grabbar i Ă„ratal, under de kalla Ă„ren. För mig hade Napalm Death tvĂ„ starka attraktionspunkter – först och frĂ€mst musiken, men ocksĂ„ och minst lika viktigt var patoset. Det Ă€r huvudanledningen till att jag fortfarande gör detta.

Men du kÀnner inte som exempelvis SLAYER som flertalet gÄnger har sagt att de börjar bli för gamla för att lira denna typ av aggressiv musik?

- (LÄng avfÀrdande suck) Vet du, och detta Àr bara min personliga Äsikt, men jag tror inte att de grabbarna njuter av det de gör. Man kan se pÄ deras kroppssprÄk att de egentligen inte vill göra detta lÀngre, utan mer gör det för att de tror att det förvÀntas av dem. Det Àr i alla fall intrycket jag fÄr. Jag har sett dem ett antal gÄnger och det fanns liksom ingen glöd i det. Men Ä andra sidan, vem Àr jag att sÀga detta som en person pÄ utsidan?

HÄller ni pÄ att skriva nytt material?

- JajemÀnsan! Vi ska precis sÀtta igÄng pÄ allvar.

Hur gĂ„r ni tillvĂ€ga? 

- Well, Ă„terigen kan jag inte sĂ€ga att vi har en magisk formel. De andra grabbarna skriver musik pĂ„ sina hĂ„ll och lĂ€gger fram den. Sen tar jag över. Jag har ju alltid idĂ©er om textinnehĂ„ll, om vart jag vill ta saker. Det Ă€r verkligen basalt, och i mina ögon den renaste formen av lĂ„tskrivande. Återigen kan jag inte ge dig nĂ„got som kĂ€nns upphetsande, utan det mest bara hĂ€nder. För mig Ă€r nyckeln att hĂ„lla det organiskt och spontant.

Det Àr tvÄ ord som dyker upp ofta nÀr det pratas om NAPALM DEATH, organiskt och spontant


- JassÄ, du har granskat oss noga, eller hur?

Jo, det fÄr man nog sÀga. Men om man kollar pÄ den arbetsmoral som ni har, hur svÄrt Àr det att bibehÄlla den spontaniteten?

- SĂ€ttet du beskriver det pĂ„ fĂ„r det att lĂ„ta som om det Ă€r standardiserat, men det Ă€r det inte. En situation dĂ„ tillvaron förvandlas till ett maskinliknade tillstĂ„nd och saker och ting bara maler pĂ„, det Ă€r ett tillstĂ„nd som jag vill undvika till vilket pris som helst eftersom det Ă€r nog den saken som fĂ„r mig att ledsna mest. Och det har faktiskt varit nĂ€ra att vi har hamnat i det tillstĂ„ndet nĂ„gra gĂ„nger.

Verkligen? 

- Ja, fast inte med vilja, men mer av just mÀngden grejer vi höll pÄ med vid tillfÀllet. Vi var tvungna att stanna upp och verkligen pÄminna varandra om varför vi höll pÄ med detta och försöka bibehÄlla andan i vÄrt arbete.

Barney

Den undergroundkÀnslan Àr fortfarande viktig?

- Ja man kan uttrycka det pĂ„ det sĂ€ttet, men jag skulle snarare kalla det sjĂ€lvstĂ€ndighet. Den har alltid funnits dĂ€r och kommer alltid att finnas dĂ€r. Jag har sagt det flera gĂ„nger, och sa det till Shane (Embury, bas) hĂ€romdagen, att jag verkligen inte har för avsikt att nĂ„gonsin sĂ€lja ut bandet. Den dagen det hĂ€nder Ă€r det lika bra att gĂ„ hem. Band som börjar tro pĂ„ sin egen hype börjar med förfĂ€rande hastighet göra saker som inte Ă€r bra. SĂ„ det tĂ€nker jag inte göra. Jag kommer inte att vara med i nĂ„got band efter NAPALM DEATH sĂ„ detta Ă€r vĂ€gs Ă€nde för mig. Jag gick inte med i bandet för att jag ville vara musiker – jag gick med för att jag Ă€lskade bandet.

Ert ”nuvarande” album ”Time Waits For No Slave” – jag har bĂ„de hört och lĂ€st att du var mycket förvĂ„nad över det goda mottagandet det fick. Hur kan det komma sig?

- Eftersom nÀr det gÀller NAPALM DEATH var det sÄ att för runt tio Är sedan vande vi oss vid att folk ibland skrev ner oss, vilket Àr helt okej. SÄ nÀr man just har gett ut ett album som i stort sett fÄr 100 % positiv respons, vart gÄr man efter det? Man kan knappt fatta det, eftersom ingen, inget band har nÄgon gudomlig rÀtt att förvÀnta sig att bli applÄderade hela tiden. Livet funkar inte sÄ, och det var dÀrför jag blev i det nÀrmaste chockad. Jag har inte lÀst en enda negativ kommentar, eller en negativ recension av skivan. Jag menar, till och med de största banden i vÀrlden blir kapade lÀngs fotknölarna ibland sÄ jag togs verkligen pÄ sÀngen. Men det Àr sÄklart trevligt att folk gillar vad vi gör (ler).

 

 

Barney

TÀnker ni pÄ detta nÀr ni skriver nytt material?

- Inte pĂ„ det sĂ€ttet att vi lĂ„ter det pĂ„verka oss. Man gör det man kĂ€nner att man behöver göra och om nĂ„gon tycker att det inte matchar det man gjort tidigare Ă€r det inte sĂ„ mycket man kan göra Ă„t det. Man kan bara försöka göra sitt bĂ€sta, men inte pĂ„ det sĂ€ttet att det kĂ€nns kalkylerat – Ă„terigen den dĂ€r spontana biten – men om vi gör vĂ„rt bĂ€sta och den nya plattan har allt det som folk gillar med NAPALM DEATH plus de dĂ€r smĂ„ nya grejerna, dĂ„ Ă€r det inte sĂ„ mycket mer vi kan göra. Vi Ă€r inte ett koreograferat, kalkylerat mainstreamband utan gör det som kĂ€nns naturligt för oss. Det Ă€r allt vi kan göra. Och om vi gör ett album och kritiken inte Ă€r lika positiv tĂ€nker inte jag ligga sömnlös över det.

NÀr det gÀller den globala grindcorescenen. HÄller ni ett öga pÄ den?

 - Till viss del. Man mĂ„ste Ă€ndĂ„ komma ihĂ„g att nĂ€r vi startade sĂ„ fanns det inte speciellt mĂ„nga band


Ni var scenen
 

- (ler) Well, det fanns trots allt andra band, men mycket fÀrre Àn idag. Det Àr mycket svÄrt att hÀnga med idag. Saken med grindcore Àr att det finns drösvis med band och mÄnga olika inriktningar. En scen kan verkligen inte drivas av ett enda band sÄ det handlar om att folk kommer med sina egna utgÄngspunkter och lÄter dessa pÄverka scenen. Det finns vissa grejer som kan kategoriseras som grindcore som verkligen inte funkar för mig, men det Àr bara mitt perspektiv. Det bidrar ÀndÄ till att hÄlla scenen aktiv, Àven i fall jag inte gillar det.

Men om vi pratar om vad du faktiskt gillar. Jag vet att ni har nÀra band med de kvarvarande medlemmarna i NASUM till exempel


- JodĂ„! Jag gillar alla möjliga band. Grindcore Ă€r en ganska subjektiv term, sĂ„ hur definierar vi den? Jag tycker inte att man bara kan nĂ€mna oss för grindcore har blivit sĂ„ mycket mer. Min favoritgren av grindcore Ă€r den som Ă€r nĂ„got mer punkig, lite Ă€ldre grejer frĂ„n tiden dĂ„ banden inte var sĂ„ inne pĂ„ att stĂ€mma ner gitarrerna eller spela med sjuklig precision. Grejer som lĂ€t som att musiken var pĂ„ vĂ€g att spĂ„ra ur. En personlig preferens Ă€r att jag gillar trummisar som spelar sĂ„n musik pĂ„ ett sĂ€tt som, i brist pĂ„ andra ord, kĂ€nns Ă€kta. Trummisar som anvĂ€nder en bastrumma och verkligen anvĂ€nder hela kitet. De bĂ€sta trummisar jag sett anvĂ€nde i stort sett bara en bastrumma och tvĂ„ pukor och sĂ€ttet de anvĂ€nde sig av ett ganska begrĂ€nsat trumset var hĂ€pnadsvĂ€ckande. Jag sĂ€ger inte att folk som inte anvĂ€nder en pedal Ă€r fejk, det Ă€r bara det att jag gillar enkelpedalsgrejen som exempelvis SIEGE och HERESY kör med. De hade trumgrejer som var sĂ„ jĂ€vla bra. 

NAPALM DEATH har en enorm lÄtkatalog. Kan ni spela alla lÄtarna?

- De flesta ja. Jag har ett bra, nÀstan fotografiskt minne sÄ det Àr oftast till mig de andra vÀnder sig nÀr minnet sviker under reporna.

Hur gÄr ni dÄ tillvÀga nÀr ni skapar setlistor?

- Vi försöker göra listan sĂ„ att den flyter fint. Vi gillar den dĂ€r stop-start hardcoregrejen nĂ€r vi gör saker, men vi försöker tĂ€cka varje epok i bandets historia eftersom folk oftast gillar att höra lite av varje. Setet vi gör ikvĂ€ll gjorde vi pĂ„ förra svĂ€ngen genom Europa – och det setet Ă€r ganska annorlunda. En hel del lĂ„tar som vi inte hade spelat förrĂ€n pĂ„ den turnĂ©n.

Ni turnerar en hel del – Ă€r det fortfarande vĂ€rt att vara borta sĂ„ mycket frĂ„n familj och vĂ€nner?

- Det kan vara tufft, och att vara borta frĂ„n familjen Ă€r det jobbigaste. Min instĂ€llning har alltid varit att vi Ă€r hĂ€r av en anledning, att ge konserter för folk som inte behöver komma till vĂ„ra konserter men vĂ€ljer att göra detta. Detta faktum hĂ„ller mig lugn inne i huvudet – att jag har ett syfte med det jag gör. Sen gillar jag ju att spela!

Well, det var alla frÄgor jag hade.

- JassÄ? Du har allt du behöver?

Jo.

Well, detta var kul! Cheers!

Nej Barney, tack ska du ha.

/Martin Bensch


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Chief Rebel Angel | Datum: 2011-03-11 17:28:03

Mycket bra intervju. Det verkar vara en genuint
trevlig prick, Barney!
Namn: Martin Bensch | Datum: 2011-03-14 07:30:03

Tack! Jo, med betoning pÄ genuint. Kommer inte glömma den nyfikenheten han hade i ögonen nÀr vi hÀlsade pÄ varandra - trots att han mÄste ha gjort tusentals liknande intervjuer haha!

Till startsida »