Skriven av: Martin Bensch Lst: 1990 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


MESHUGGAH, Amager Bio,  Köpenhamn 20/4 2011

 


Knäckande övningar i rytmik

Få band kan tävla med MESHUGGAH i sporten rytmiska övningar. Bandets karriär har från första plattan ”Destroy, Erase, Improve” till senaste ”Obzen” bjudit på musik så komplex att man knappt kan begripa att det mesta av gruppens musik faktiskt går i 4/4. Därför blir det också en i det närmaste häpnadsväckande upplevelse att se bandet så totalt bemästra de vindlande låtarna i en livesituation. Låt vara att bandet håller sig till väl beprövade kort med låtar som Rational Gaze, Combustion, Electric Red, Stengah, Pravus och rytmiskt sett fulländade ostinatioövningen Bleed som försätter stora delar av den månghövdade publiken i extas. Rent procentmässigt består publiken av killar som antingen vevar loss likt väderkvarnar eller med hela sitt kroppsspråk visar att de faktiskt har lärt sig varenda liten accent och synkop i bandets musik - det blir riktigt underhållande att se på.

Bandet självt är inte så mycket för flärd. Och det behöver de inte heller vara när musiken mer än nånting annat står i fokus. Visserligen bjuds vi på synkroniserat, väldans djupt headbangande från gitarristerna Fredrik Thordendahl och Mårten Hagström samt basisten Dick Lövgren alltmedan de pumpar ut så extremt tonsänkta riff som känns som smockor avbrytna endast sporadiskt av gitarrsolon så skräckinjagande i känsla att man ryser. Sångaren Jens Kidman är det närmsta bandet kommer en showman då han faktiskt pratar med publiken emellanåt när han inte låter sin verkligt svetslågeheta röst bränna publiken. Vill man ha flärd få man titta på trummisen Tomas Haake vars spel gör de flesta av hans skråbröder gröna av avund. Jösses, jag säger bara jösses, vad den killen kan lira.

Ljudet är, som det brukar vara på Amager Bio, förstklassigt. Men det är ljuskillen som inponerar mest då han synkroniserar ljuset med Haakes furiösa spel på bastrummorna. Den killen slet ut fingertopparna å det grövsta, och han är en starkt bidragande orsak till att konserten blir den totalupplevelse den blev. MESHUGGAH visar med sån förkrossande tydlighet att det inte finns många band som är tajtare och har en sådan tyngd i låtmaterialet som dalagänget har. En i sanning imponerande uppvisning.

Setlist: 

Rational Gaze

Bleed

Electric Red

Pravus

Stengah

Combustion

Lethargica

Straws Pulled At Random

Perpetual Black Second

Sane

Soul Burn

Future Breed Machine

/Martin Bensch


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »