Skriven av: Martin Bensch Läst: 1803 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Getaway Rock Festival 2011 - dag 3, part 1

I ett solindrĂ€nkt GĂ€vle spelas det metal sĂ„ det stĂ„r hĂ€rliga till under tre dagar pĂ„ Getaway Rock Festival. WeRocks utsĂ€nde rapporterar frĂ„n hela festivalen. 

SCAR SYMMETRY

NĂ€r det vankas konsert av SCAR SYMMETRY dĂ„ vet man tvĂ„ saker: det kommer lĂ„ta habilt och det kommer vara mycket folk pĂ„ scen. Ända sedan bandet rekryterade Lars Palmqvist och Roberth Karlsson att hantera sĂ„ngen dĂ„ Christian Älvestrand slutade dĂ„ har det blivit lite av massverkan pĂ„ scen. Inte för att jag klagar - de Ă€r kanonsĂ„ngare bĂ€gge tvĂ„ och verkar dessutom ha lĂ€rt sig en hel del av varandras sĂ„ngstilar. Bandet öppnar med The Anomaly frĂ„n "Dark Matter Dimensions" och det Ă€r verkligen en lĂ„t som visar upp vad bandet handlar om - snygga vĂ€xlingar mellan growl och rensĂ„ng, snygga gitarrharmonier och vĂ€ldigt bra refrĂ€nger. Det lĂ„ter köttigt och fint utan att slĂ„ över i rent bröt och bandet verkar stortrivas pĂ„ scen. Det Ă€r tummarna upp mot publiken och leenden nĂ€stan mellan varje lĂ„t. Och det smittar av sig pĂ„ publiken som visserligen inte moshar men ropar med och headbangar frenetiskt. Att bandet bara spelar och lĂ„ter bĂ€ttre för varje lĂ„t gör att det byggs upp till ett klimax som kommer av sig lite dĂ„ bandets speltid tar slut och de tvingas gĂ„ av scen nĂ„got snopna. PĂ„ det stora hela infriar SCAR SYMMETRY mina förvĂ€ntningar - bra habil metal kom jag för och det blev jag serverad. 


DIA PSALMA

NĂ€r DIA PSALMA slĂ€ppte "Gryningstid" gick jag pĂ„ gymnasiet i Karlskrona. Skivan var soundtrack pĂ„ mĂ„nga fester eftersom alla tycktes eniga om att skivan var kanonbra utan att vara för hĂ„rd. Det Ă€r dĂ€rför ett visst mĂ„tt av nostalgi med i bilden nĂ€r bandet gĂ„r upp pĂ„ scen och river av hela plattan. Det kĂ€nns dock inte som om bandet hĂ€nfaller Ă„t totalt publikfrieri nĂ€r man spelar med en glöd och spelglĂ€dje som fĂ„r den mycket stora publiken att gĂ„ fullstĂ€ndigt bananas. AllsĂ„ngen Ă€r rent ljuvlig lik honungsvatten i en ömmande hals. Att alla Ă€r med pĂ„ noterna och vet vilken lĂ„t som kommer efter vilken gör att konserten fĂ„r en fullkomlig naturlig utveckling. Första halvan av skivan med Requiem, Alla Älskar Dig, Hon FĂ„r...,Tro RĂ€tt Tro Fel och Den Som Spar Ă€r alla kanonlĂ„tar som jag verkligen gillar. För mig kommer dock höjdpunkten i lĂ„t Ă„tta, Kalla Sinnen som gör att jag ryser genom hela lĂ„ten. Kriget i det forna Jugoslavien med alla sina fasor och de rent pĂ„tagliga resultat med flyktingar som samlades i trefaldighetskyrkan i Karlskrona nĂ€r hotet om utvisning blev kĂ€nnbart - allt kommer tillbaks nĂ€r jag hör den lĂ„ten. Att bandet emellanĂ„t har tekniska problem med gitarrerna spelar liksom ingen roll i sammanhanget. Det Ă€r idel leenden och glada tillrop frĂ„n bandet - jag njuter varenda sekund, och det Ă€r smĂ„tt rörande att se en ung kvinna som stĂ„r och grĂ„ter helt okontrollerat nĂ€r konserten nĂ€rmar sig sitt slut, för detta var verkligen en högtidsstund. Tack DIA PSALMA!

 

ENTOMBED

I det stadium av lycka jag lÀmnar Monsterscenen och gÄr bort mot Banditscenen tror jag att jag visserligen kommer uppskatta ENTOMBEDs konsert. Det brukar nÀmligen vara sÄ nÀr det gÀller stockholmarna. DÀrför tror jag att skallen skall sprÀngas av lycka nÀr bandet drar igÄng. Satan vilket underbart larm! Detta har till största delen sin förklaring i att bandet, Àntligen, har tagit in en basist i Victor Brandt sÄ att Nico Elgstrand kan spela gitarr istÀllet. Det lÄter sÄ ljuvligt matigt att man baxnar. Att L-G Petrov sjunger bÀttre Àn pÄ lÀnge och att trummisen Olle Dahlstedt verkar ha vaknat upp pÄ rÀtt sida av sÀngen och spelar med en frenesi som Àr underbar att skÄda. Och dÄ har jag ju inte nÀmnt lÄtarna. Vilket smörgÄsbord bandet dukar upp: Chief Rebel Angel, Damn Deal Done, Left Hand Path, Out Of Hand, Stranger Aeons Àr nÄgra av godbitarna. Att publiken verkligen Àlskar bandet under dessa omstÀndigheter Àr lika logiskt som att man svettas likt en galning i det mer Àn lovligt heta solskenet framför scenen. L-G förbannar solen - jag förbannar verkligen inte ENTOMBED som bandet lÀt idag. Jag har faktiskt aldrig sett bandet sÄ bra.

 

 

Text och bild: Martin Bensch


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »