Skriven av: BiblioteKarin Läst: 2333 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Jack och den magiska tatueringen


Författare: Therés Stefansdotter Björk
Titel: Jack och den magiska tatueringen
Utgiven: 2011
Förlag: Kalla kulor

 

Jack och den magiska tatueringen

Andra boken om Jack, pojken som med sina förÀldrar och bÀsta kompisen Alice delar kÀrleken till den hÄrdare musiken, Àr en fin uppföljare till Jacks rockiga resa. I detta nya kapitel i Terés Stephansdotter Björks hÄrdrockssaga blir bÄde Jack och Alice magiskt förflyttade till landet Metallien dÀr Ànnu ett viktigt uppdrag visar sig vÀnta dem. UpplÀgget och rytmen Àr sÄledes igenkÀnnbart för den som lÀst första boken, vilket pÄ intet vis behöver vara nÄgot dÄligt, en bra historia tÄl att varieras och inte minst barn brukar ofta gilla hög igenkÀnningsfaktor.

Höga Àr ocksÄ förvÀntningarna inför denna utgÄva att hÄrdrocksreferenserna Äterigen ska stÄ som spön i backen och roa Àven den vuxne genom ytterligare en dimension i texten. Detta infrias med rÄge, varje kapitelrubrik Àr en passande kÀnd lÄttitel "Paradise City", "Glory to the Brave", "Fear of the Dark" osv och i Metallien möter Alice och Jack storheter som CRUCIFYED BARBARA och Snowy Shaw. Den Snowy Shaw som ocksÄ fÄr agera bokens riktigt Àkta fantasyhjÀlte, med magiska förmÄgor, godhet och trofasthet, och dessutom stark nog att emellanÄt bÀra bÄda barnen pÄ sina axlar.Humorn i boken Àr ganska lugnt barnanpassad, men visst drar man Àven som vuxen pÄ munnen nÀr Jacks mage av vÄldsam hunger "growlar i dödsmetall-takt" och Snowy Shaw fÀller sina mysroliga kommentarer pÄ bredaste göteborgska. Liksom förra boken kan denna rekommenderas som höglÀsning för barn frÄn ca 5-6 Är och för egen lÀsning upp till kanske 8-9 Ärs Älder. SÄ har ni nÄgot lÀmpligt barn eller passande hÄrdrocksÀlskande förÀlder i er nÀrhet, Àr dessa bÄda böcker ett hett tips inför kommande födelsedagar och eventuella julfiranden.

Ett av citaten som inleder boken Àr 1700-talspoeten Johann Wolfgang von Goethes "Magi Àr att tro pÄ dig sjÀlv. Om du kan göra det Àr allt möjligt", och tillsammans med Alice ord i boken att "Magi Àr ju bara vetenskap vi inte förstÄr Àn" sÀtter det ramarna kring den magiska verklighet som berÀttelsen utspelar sig i. Ganska realistisk ÀndÄ. Och vad som till slut sker med de magiska tatueringar som Àr nödvÀndiga för att Metalliens rockers ska hÄlla sig pÄ topp, och vars upphovsman Àr den som ska rÀddas i Àventyret - ja det ska inte avslöjas hÀr, men till en viss del överraskar slutet. Och det Àr alltid trevligt.

HÄrdrockssagan om Jack bjuder pÄ mycket nöje för bÄde barn och vuxen, och Stephansdotter Björks kunnande och hÀngivenhet till genren flödar i denna kÀrleksförklaring till hÄrdrocken och till de personligheter som befolkar denna.

 

BiblioteKarin

2011-11-16


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »