Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 2140 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Kee Marcello: Rockstjärnan Gud glömde

Författare: Kee Marcello / Stefan Johansson
Titel:Rockstjärnan Gud glömde: ocensurerad självbiografi av gitarristen i Sveriges största hårdrocksband - Europe
Utgiven: 2011
Förlag: Forum

Kee Marcello på Myspace


Kee Marcello: Rockstjärnan Gud glömde

Kjell Löfbom, är han bekant? Inte? Kee Marcello då? Just han. Honom har man ju hört talas om. Gitarristen som lirade med NOISE och EUROPE och just nu högaktuell med sin biografi "Rockstjärnan Gud glömde", en bok som är oväntat läsvärd och kul för oss som egentligen inte haft blykoll på vare sig EUROPE eller Marcello själv för den delen. Anledningen till det är framför allt den ton som boken håller.

Det är en total ärlighet avseende sig själv som gäller för Marcello, och det leder i sin tur till både intressanta fakta om huvudpersonen själv likväl som dråpliga situationer med andra karaktärer. Dessutom har karl'n en historia att berätta, och det är aldrig fel när det gäller en bok!

"Rockstjärnan Gud glömde" är traditionellt uppbyggd. Den tar sats i ungdomens år, med beskrivningar om hur Kjell får pengar av Olof Palme för att kunna spela på automater och medverkar på sin far Hildings politiska träffar samt går i klinch med sin musiklärare. Redan här är det tydligt att Kjell har en personlighet som innebär att han kastar sig med hull och hår in i saker. Helhjärtat. Oavsett om det är upptäckten av alkohol eller gitarrspelet. Och detta fortsätter som en röd tråd i boken, med en uppfriskande ärlighet avseende Marcellos egna svagheter i karaktären.

Vi får följa allt som händer i samband med flytten från Umeå till Stockholm och jobbet som gitarrist i NOISE, sveket i samband med att Kee erbjuds platsen som gitarrist i EUROPE och det smutsiga spelet i musikbranchen när det gäller managers och kontrakt. Jobbet som gitarrist i EUROPE innebär världsturnéer, ett leverne som fullständigt spårar ur (trodde du att EUROPE var svärmorsgossar så är det dags att tänka om genast) och som till slut leder till ett liv i beroende och på ständig flykt från kronofogden och skatteverket hemma i Sverige.

Kändisar från andra band - och förstås även i det egna bandet - hängs ut skoningslöst när det gäller sex, droger och rock'n'roll.


EUROPE 1994; John Leven, Mic Michaeli, Joey Tempest, Kee Marcello. Foto Wikimedia

Vi får följa med Kees känslor på scen likväl som på fjärde dagen i ett kokainrus. Vi får den ena sidan av historien om varför Kee Marcello och EUROPE till slut går skiljda vägar.

Jag har personligen aldrig reflekterat över vem som egentligen är originalgitarrist i EUROPE, och om det är två saker som jag kan reagera på i denna bok så är det dels detta, att man får en ganska onyanserad bild av schismerna i bandet, och dessutom att detfinns ett visst mått av framhävande av sig själv från Marcellos sida. Det gäller exempelvis uttalanden som att han är en av världens främsta gitarrister, att han headlinat Metal Town och att han är Sveriges bästa producent - påståenden som känns lite dryga.

Det går ändå an, mycket tack vare att anslaget och tonen i övrigt är så ärlig och humoristisk, och totalt sett är detta en bok som jag njutit av att läsa. Det är, faktiskt, väl godkänt för en rockbiografi!

 

Robert Gustafsson
2011-11-16


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »