Skriven av: Werock Lst: 1913 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


WeRock 5 år!

Bästa musiken 2006-2011, del 2

5 år. I vissa sammanhang kan det tyckas gå snabbt, i andra långsamt. Du väljer själv vilken del du placerar de senaste fem åren som passerat, men vi på Werock vill gärna ge dig våra synpunkter på vad som egentligen varit bäst sen vi slog upp de digitala portarna på vår site.

Häng med på skribenternas olika listor över vad som - egentligen - varit bäst de senaste 5 åren, november 2006 tilll november 2011!

Detta är andra delen av två i skribenternas 5-årsbästalistor. Första delen hittar du här .Robert

BÄSTA LIVESKIVA

DIO - "Live At Donnington"

...blir en gamling. DIOs inspelning av "Live At Donnington" som serverar både spelningen från 1983 samt 1987 är fenomenal i grunden - och givetvis växer den ännu ett snäpp med det faktum att huvudpersonen numera inte finns bland oss. Dock, hela knepet med en lika lång spelning fast från olika år på vardera plattan borde anammas av fler band. Otroligt kul att jämföra!

BÄSTA BLACK METAL

WATAIN - "Sworn To The Dark"

Ytterligare en nästa omöjlig kategori. Efter inte så lite vånda tvingas jag ändå sätta WATAINs "Sworn To The Dark" överst på prispallen. Detta var skivan som definerade bandet, och kombinationen av hjärta, övertygelse och fantastiska låtar slår allt - även bandets senare alster.

BÄSTA SKIVA

MASTODON - "Crack The Skye"

Svårt, svårare, svårast. Vilken är den bästa skivan under angiven tidsperiod? Naturligtvis beror det främst på vilket humör man är på, men skulle jag tvingas välja en enda skiva som gjorde mig sällskap om och om igen så valde jag... MASTODON "Crack The Skye". Den har i stort sett allt, helt enkelt.

Fast det är klart. HIGH ON FIRE... TIAMAT... SATYRICON... det saknas ju inte runners-up direkt!

WeRocks recension av MASTODONs "Crack The Skye"

----------------------------------------------------------------------------------------

Martin

BÄSTA LIVESKIVA

BLOODBATH - "Carnage Over Wacken"

Jag hade två kandidater: DEF LEPPARD "Mirrorball" och MANOWAR "Gods Of War Live". Nån som gick på den lätte? Nä, trodde väl inte det. De egentliga kandidaterna var BLOODBATH "Carnage Over Wacken" och AT THE GATES "Purgatory Unleashed" - två svinaktigt förträffliga plattor. Till saken hör att jag dessutom var på ATGs spelning då skivan spelades in, vilket såklart talar för att den skivan skulle vinna. Men nu blir det tvärtom då vi pratar om skivan - inte spelningen. BLOODBATH har dock Mikael Åkerfeldt på sång och personlighet, samt att låtarna är så mycket mer rensartade och levererade med en känsla av att göra en bra spelning och inte agera som om det var sista gången bandet var ute på vägarna. Vilket var fallet (för tillfället) när ATG spelade. Det avspeglar sig tycker jag faktiskt.

BÄSTA LIVESPELNING

WATAIN på Kulturbolaget, 29 oktober 2010

Hands down den mest imponerande spelning jag sett. Prick allt funkade. Som jag skrev i recensionen: Att säga att jag hade skyhöga förväntningar på bandets konsert är att underdriva - aldrig förr har jag sett fram emot att bli golvad, hänförd och chockad av en konsert som denna. Och jag blir inte besviken. Det var en ren uppvisning bandet bjöd på - låtarna, attityden, scenutsmyckningarna: allt spelade in på ett oerhört genomtänkt sätt i en konsert som var så episkt bra att jag var så fruktansvärt tagen efteråt att jag knappt kunde tala.

WATAIN på Kulturbolaget

----------------------------------------------------------------------------------------

Henrik

BÄSTA LIVESKIVA

OPETH - ”In Live Concert at Royal Albert Hall"

Jag kan inte påstå att jag har koll på om de släppts mycket liveskivor de senaste fem åren. De flesta band lägger om vissa instrument efteråt i studion. Föreställ er en friidrottare som dopar sig, så vet ni vad jag har för inställning till detta. AT THE GATES ”Purgatory Unleashed" måste nämnas. Men det finns nog inget band som rent musikaliskt imponerar på mig så mycket live som OPETH, dessa herrar verkar vara minst sagt inkapabla till att spela fel live, vilket i för sig är bra.

Då OPETH hunnit med att släppa två officiella liveskivor under de senaste fem åren, blir det plötsligt svårt. 2007 släpptes ”The Roundhouse Tapes och förra året kom ”In Live Concert at Royal Albert Hall”. Sistnämnda som för övrigt borde varit med på undertecknads års bästa lista för förra året. Kan inte skylla på annat än tillfällig sinnesförvirring då jag helt missade att ta med denna. Jag väljer ”In Live Concert at Royal Albert Hall" då de där framför ”Blackwater Park”-plattan i sin helhet.

WeRocks recension av OPETHs ”In Live Concert at Royal Albert Hall" (DVD:n)

BÄSTA LIVESPELNING

TESTAMENT på Malmöfestivalen 2007

Jag står och dividerar mellan TESTAMENTs spelning på Malmöfestivalen 2007 eller OPETHs spelning på Kulturbolaget i Malmö 2009. Med extremt liten marginal blir det TESTAMENT som vinner detta. Att får se fyra femtedelar av bandets original-lineup stå på scen och framföra klassiker som The Haunting, Over the Wall samt D.N.R (Do Not Resuscitate) är svårslaget.

----------------------------------------------------------------------------------------

Manhammer

BÄSTA LIVESKIVA

DARK TRANQUILLITY - "Where Death Is Most Alive"

Kanske den bästa liveskivan sedan "Live After Death".


BÄSTA SKIVA

AVANTASIA - "The Scarecrow"

Skivan lyser klart som Tobias Sammets magnum opus, och då ska man veta att den glade tysken knappast har för vana att spotta ur sig några dussinalster.

BÄSTA LIVESPELNING

AVANTASIA - Arenan, Stockholm 2010-12-05

En magisk kväll där bl.a. Michael Kiske, Tobias Sammet, Bob Catley, Amanda Somerville, Jörn Lande och Kai Hansen under 2 timmar och 45 minuter förvaltade AVANTASIAs fantastiska låtskatt på allra bästa sätt.

WeRocks recension av AVANTASIAs spelning på Arenan 2010

----------------------------------------------------------------------------------------

Karin

BÄSTA BLACK METAL

TREMOR - "Lipsynced with Satan"

Det är just under dessa fem år som min musiksmak vandrat från ganska gängse gemene man-hårdrock, som METALLICA och IRON MAIDEN, mot allt mer extrem metal, via death, hardcore och doom mot än mörkare träskmarker.

Musik av BEHEMOTH, WATAIN, BATHORY, TAAKE m.fl. flöt genom mina ådror och allt svartare blev det. Inte minst TREMOR kom jag att älska, kanske framför allt för den glödande bitterljuva lyriken. Utvald som bästa black metal-platta blir därmed "Lipsynced with Satan", EP:n med just detta TREMOR, från 2008.

WeRocks recension av TREMORs "Lipsynced with Satan"

BÄSTA SKIVA

ENTER THE HUNT - "For Life. 'Till Death. To Hell. With Love."

Trots att min musiksmak i allmänhet under dessa år gått mot det mer extrema är det ändå varken black eller death metal på plattan jag placerar högst upp på pidestalen. Det är ingen tvekan om att ENTER THE HUNTs debutskiva, "For Life. 'Till Death. To Hell. With Love.", är den enskilda platta som gått mest i mina spelare totalt sett under de här åren. Det blir bara inte bättre än så här.


BÄSTA LIVESPELNINGEN

APOCALYPTICA, Klubben 2007

"Svårt, svårare, svårast" skriver Robert ovan och här stämmer det så fruktansvärt väl. Hur jämför man så olika upplevelser som två olika konserter kan innebära?

Jag har i skillda sammanhang framhållit IN FLAMES som Sveriges bästa liveband och bland de konserter jag sett med dem under dessa år smäller nog den intima känslan på klubbspelningen i Linköping 2008 allra högst. Och sedan finns ju t.ex. den där förhäxande kvällen med BEHEMOTH på Klubben 2008. Ändå måste jag välja en annan spelningen i samma lokal, nämligen APOCALYPTICA i det då alltför trånga Klubben samma år. "Det finns helt enkelt inget mer att önska av ett band och av en publik och av en kväll av allra bästa metalsnitt" skrev jag då, och det gäller än.

WeRocks recension av APOCALYPTICA på Klubben 2007

----------------------------------------------------------------------------------------

Läs också Bästa musiken 2006-2011, del 1 .


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »