Skriven av: Kitty Rossander Läst: 2069 ggr. Kommenterad: 4 ggr.


DRAGONFORCE - intervju med Marc Hudson

PÄ ett hotell i Stockholm sitter Marc Hudson, sÄngare i DRAGONFORCE. Han och bandets ena gitarrist och grundare, Herman Li, har precis landat pÄ svensk mark under sin promotionturné. Japan, Bryssel, Paris, Madrid, Milano, Berlin och nu Stockholm. Imorgon bÀr det av till Helsingfors, sedan Oslo och sedan Àntligen hem.

I ett konferensrum i Göteborg sitter en ringrostig reporter som Àr star struck över telefon. Med skakande hÀnder och darrande röst ber jag Marc om ursÀkt för min nervositet och förklarar att det hÀr Àr min motsvarighet till att öppna för IRON MAIDEN. Han skrattar och sÀger att det Àr ok. Jag tycker sjÀlv att det Àr en mycket fyndig jÀmförelse.


DRAGONFORCE

Innan Marc blev sĂ„ngare i DRAGONFORCE hade hans publik varit i 50-personersklassen. Efter ett par uppvĂ€rmningsgig i Tyskland med DRAGONFORCE öppnade de för IRON MAIDEN inför 30 000 pers. Marc erkĂ€nner att han var rĂ€tt skraj dĂ„. Hela detta nya Ă€ventyr Ă€r lite lĂ€skigt men han tycker det Ă€r naturligt att kĂ€nna sĂ„.
- Om man kan ta pÄ sig ett jobb som detta utan att oroa sig Àr man nog inte mÀnsklig. Det Àr stor press pÄ mig att jag ska vara bra. Det Àr vÀldigt roligt men det Àr ocksÄ mycket jobb.

DRAGONFORCE har funnits sedan 1999 och startades av gitarristerna Sam Totman och Herman Li. De Ă€r nu de enda kvarvarande originalmedlemmarna och sĂ„ngaren Ă€r den senaste att bytas ut. ZP Theart lĂ€mnade bandet i mars 2010 och sedan började bandet hĂ„lla videoauditions för att hitta en eftertrĂ€dare till den svĂ€rande sydafrikanen. Marc Hudson frĂ„n Oxford kĂ€nde att han ville göra ett försök. Han gillade bandet, hade köpt alla skivor sedan “Valley Of The Damned” och sett ett par spelningar i hemstaden. I mars 2011 presenterades Marc som bandets nya sĂ„ngare.
- Nu försörjer jag mig pÄ det jag tycker mest om att göra. Det Àr vÀldigt, vÀldigt hÀftigt. Mycket hÄrt jobb, troligen mer Àn folk anar, men det Àr fantastisk att fÄ vara med om det hÀr.

15 april 2012 slĂ€pps det första albumet med Marc vid mikrofonen; “The Power Within”. Mycket av materialet var fĂ€rdigt nĂ€r han kom med i bandet men han kĂ€nner Ă€ndĂ„ att han haft möjlighet att pĂ„verka.
- Jag hade inga intentioner att skriva nÄgot men i slutÀnden skrev jag ÀndÄ en del saker som kom med pÄ skivan. Holding On börjar med ett högt skrik. Det var inte pÄ albumet frÄn början. Vi bara testade det, killarna gillade det och det slutade med att vi spelade in det. SÄ jag har haft möjlighet att lÀgga till lite extra hÀr och dÀr, lÀgga till min stil.

Det finns helt klart saker pÄ nya albumet som skiljer sig frÄn tidigare material. Marc tycker att hans bidrag till bandet kommer fram tydligt pÄ skivan och han hoppas att fansen ska höra hur mÄngsidig hans röst Àr; frÄn det lÄga registret till det riktigt höga.
- Jag Àr sÄklart partisk men om jag försöker se albumet frÄn utsidan sÄ tror jag folk kommer att bli imponerade över hur mÄnga olika typer av lÄtar det Àr med. Det Àr de riktigt snabba lÄtarna som Holding On och Fallen World, sedan Àr det Cry Thunder som Àr midtempo, och sÄ Seasons och akustiska Seasons... Om jag försöker vara helt opartisk sÄ skulle jag sÀga att det Àr en av de bÀsta skivorna frÄn DRAGONFORCE. Fast det vill jag inte sÀga, sÀger han och skrattar.

Och ja, ni lÀste rÀtt. Efter det hÄrda, tunga och framförallt snabba kommer en akustisk lÄt, en vacker balladversion av Seasons. FrÄn början var det tÀnkt att vara ett bonusspÄr för Japan men skivbolaget gillade lÄten och föreslog att den skulle vara med pÄ albumet. Marc tycker det var ett bra beslut.
- Det visar att bakom alla galna gitarrsolon finns riktigt bra lĂ„tskrivande. DRAGONFORCE utvecklas hela tiden. PĂ„ “The Power Within” finns gitarrstycken som Ă€r snabbare Ă€n nĂ„gonsin och sĂ„ng i högre register Ă€n pĂ„ nĂ„got tidigare album. Vi testar grĂ€nserna för vad som Ă€r mĂ€nskligt möjligt och tar extreme speed metal till nya nivĂ„er.

Det mÀrks att han Àr stolt, samtidigt som det Àr en mycket ödmjuk sÄngare jag talar med. Och det behöver man nog vara som sÄngare i DRAGONFORCE, dÀr mycket av uppmÀrksamheten hamnar pÄ gitarrduon Li/Totman.
- Jag trivs bra med det. Det ger alla tid att ha sina solon och fÄ skina. För mig innebÀr det tid att interagera med publiken nÀr Sam och Herman gör sina grejer. Ibland lÀmnar jag scenen och ger mig ut i publiken, och jag har möjlighet att göra det just för att mÄnga i publiken Àr dÀr för gitarrerna i första hand. Jag Àr inte typen av sÄngare med nÄgon form av ego, jag gillar att alla fÄr sin del av uppmÀrksamheten.

Efter albumslÀppet vÀntar en spelning i Birmingham innan de tar turnén till USA för att ÄtervÀnda till Europa efter sommaren. MÄnga frÄgor just nu handlar om det felcitat som fick det att lÄta som att turnén kommer att innehÄlla enbart en spelning per land. Det handlar inte om antalet spelningar utan om att alla spelningar i ett land görs sammanhÀngande. Det kan innebÀra en, tre, fem, Ätta spelningar per land men nÀr turnén lÀmnat ett omrÄde kommer de inte tillbaka.

Marc utlovar fortsatt action pÄ scen. Han hoppas att spelningarna ska bli Ànnu mer visuellt underhÄllande och han har ett par överraskningar pÄ lager för ett göra bandets redan fartfyllda liveshow Ànnu mer energisk. Och sÄ nÄgra extra mikrofonstativ för Sams Coronas. Med sugrör. Hur gör man annars för att kunna dricka öl samtidigt som man spelar gitarr? Killarna i DRAGONFORCE gillar multitasking.

Och hur Àr det nu med Guitar Hero? Var det bra eller dÄligt? Marc Àr ganska positiv och menar att all publicitet Àr bra publicitet.
- Guitar Hero gjorde att DRAGONFORCE blev mer mainstream. MÄnga trodde det var ett skÀmt eller en gimmick men jag tycker det Àr viktigt att komma ihÄg att det var Guitar Hero som kontaktade bandet, inte tvÀrtom. Medverkan i spelet verkar dock ha skapat en generation som verkligen inte gillar musiken. Men Àven om de hatar bandet sÄ pratar de ÀndÄ om oss, och det Àr ju bra.

DRAGONFORCE har onekligen en hĂ€ngiven skara “haters”. De gillar bandets Facebooksida eller registrerar sig pĂ„ forum bara för att kunna kommentera hur dĂ„ligt bandet Ă€r. Marc verkar ganska oberörd av det hela och förklarar att det var ju sĂ„ redan innan han kom med i bandet sĂ„ han vet att det inte Ă€r riktat mot honom personligen. Han tror att mĂ„nga Ă€r skrĂ€mda av hur teknisk musiken Ă€n.
- Det verkar ocksÄ finnas tvÄ lÀger inom metal; heavy och melodic. DRAGONFORCE försöker kombinera de tvÄ och det gillas inte alltid, framförallt inte bland de som gillar heavy.

Nu börjar vĂ„r tid rinna ut och mina hĂ€nder har Ă€ntligen slutat skaka. Jag blir lite kaxig och vill att Marc precis som jag ska komma ur intervjun lite klokare Ă€n han var innan, och vad passar dĂ„ bĂ€ttre Ă€n att lĂ€ra honom var metalskĂ„pet stĂ„r i Sverige? ”Stockholm might be the capital of Sweden, but Gothenburg is the metal capital” sĂ€ger jag. Marc skrattar och lovar en spelning i Göteborg.


Text: Kitty Rossander


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: CrimsonAnna | Datum: 2012-03-21 10:42:04

Jag Àr inget jÀttefan av Dragonforce, men mycket skönt skriven intervju. Hoppas att vi fÄr lÀsa mer frÄn dig snart:)
Namn: Tom S | Datum: 2012-03-21 22:28:17

HÄller med föregÄende talare. LÀste intervjun
med ett leende
Namn: Kitty | Datum: 2012-03-22 09:04:12

Bockar och tackar! Jag hade helt glömt hur svÄrt men kul det Àr med intervjuer. Hoppas ocksÄ det blir fler :)
Namn: Mikael | Datum: 2012-03-22 21:28:23

Grymt bra intervju! kan ju skryta om att jag trÀffade bÄde Marc och Herman pÄ pub anchor hÀr i Stockholm nÀr dom var hÀr ;) riktigt trevliga snubbar, specielt marc. Dom sa ju iaf att dom kommer till sverige i höst, lÀngtar som fan!

Till startsida »