Skriven av: BiblioteKarin Lst: 2945 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Close Up-båten november 2012, med BEHEMOTH, CANDLEMASS, TIAMAT och TURBONEGRO

Torsdag 15 november

Torsdagskvällen börjar med uppvärmning tillsammans med ALWAYS WAR. Riktigt bra svensk hard core med thrash-vibbar, funkar alla dagar. Bandet har funnits sedan 2007 och debutalbumet "We Are the Flood" släpptes nu i höst. Är du inte bekant med bandet sedan tidigare är det väl värt att kolla upp.


ALWAYS WAR

Doom-veteranerna CANDLEMASS såg jag för första gången på Metaltown i somras, då sångaren Mats Levén just kommit in som ersättare för Robert Lowe. Han gjorde, som jag skrev då, ett "imponerande jobb med tanke på omständigheterna" och nu är han än mer varm i kläderna. Bandet bjuder upp till en fantastisk skön spelning. Det mindre formatet som båtens scen utgör passar CANDLEMASS alldeles utmärkt.

 
CANDLEMASS, med Leif Edling och Mats Levén

BEHEMOTH. Orsaken framför andra till att jag alls begav mig ut på denna kryssning. Senast jag såg BEHEMOTH var på Klubben i Stockholm 2007, vilket var en allt överväldigande upplevelse. Då hade bandet hela sin genomarbetade scenografi med sig och showen var magnifik. Denna gång är det utöver musikerna endast en enkel backdrop på scen, med "Evangelion"-motivet. Musikerna dock i full utstyrsel med corps paint och klädnader. Under dessa gångna fem år har mycket vatten runnit under broarna, inte minst gällande frontmannen Nergal, med hans kamp både mot livshotande leukemi och mot det polska rättsväsendet.


BEHEMOTH: Seth, Nergal och Orion

Att höra och se Nergal nu blir väldigt berörande och trots att han musikaliskt utan tvekan är en jätte, upplever jag att han fysiskt fortfarande nog ser lite tunn ut efter sin svåra sjukdom. Men rösten, viljan och utstrålningen är lika stark som någonsin. Min beundran för den mannen bara ökar. Bandet har inte blivit mindre tajt med åren, det är mer än 20 år sedan Adam "Nergal" Darski startade BEHEMOTH. Gitarristen Seth och trummisen Inferno levererar med råge. Basisten Orion är en bjässe med alla mått mätt och strålar ut styrka som räcker från scenen ut över hela lokalens två våningar.

TURBONEGRO är bara inte min grej. Ikväll levereras en total scenshow, med stor uppslutning av trogna "Turbojugends", som fanskaran kallas, från hela Sverige och även med en hel del internationella inslag i publiken. Och trots att jag har svårt med deras stil, måste jag konstatera att showen är häftig, och att den nye sångaren efter Hank von Helvete, Tony Sylvester (aka "Duke of Nothing") har större delen av den näst in till fanatiska publiken helt i sin hand. (Och så vet jag ju att Nergal är ett stort fan av TURBONEGRO, jag ser BEHEMOTHs frontman stå och mysa när han kollar showen från balkongplats. Det hjälper till för att öka acceptansen.)


TURBONEGRO

Fredag 16 november

Fredagen inleds med klassisk rock av THUNDERMOTHER, enligt egen utsago det första osignade band någonsin som fått spela på Close-Ups båtar. Bandet bildades så sent som i våras och har alltså varken skiva eller skivkontrakt i ryggen. Själva anger de AC/DC och Janis Joplin som förebilder. Inte illa alls detta! Fullt ställ vid lunchtid med en hyfsat stor publik på plats, trots "andra dagen"-känslan som smyger över båten.


THUNDERMOTHER

Med syftning på båtens vanliga turer, när det alltså inte är Close-Up som håller i trådarna, konstaterade IMPERIAL STATE ELECTRICs Nicke Andersson att de själva är det mest "dansbandsmässiga" alternativet i båtens line up detta hårdrocksdygn. Och jag konstaterar att Nicke Andersson har rätt. Och visst kan man bli glad av lite dansant uppåt-rock så här mitt på eftermiddagen.


IMPERIAL STATE ELECTRIC, Tomas Eriksson och Nicke Andersson

Uppåt-rock kan man däremot inte anklaga TIAMAT för att spela. Johan Edlunds skapelse tycks bli både allt tyngre och samtidigt allt mjukare med åren. Utlovat var ett nytt spelset och man bjuder också på flera låtar från nysläppta albumet "The Scarred People", såsom The Sun Also Rises och titellåten The Scarred People, men också äldre låtar som Divided från 2003 års album "Prey". Som medsångare har Johan Edlund sin andre gitarrist, Roger Öjersson, vars ljusare sångpartier utgör ett fint komplement till Edlunds mörka röst. Avslutningsvis konstaterar Edlund att det inte är så ofta TIAMAT spelar på svensk mark (även om vi just då snarare befinner oss på finskt vatten...) och sista låten blir därför en svenskspråkig sådan. En klassiker från 70-talet, säger Edlund, och publiksorlet låter ett tag lite förvirrat. "Krama om varandra", uppmanar han och drar igång Keops Pyramid i en version som vi aldrig hört den förr. Naturligtvis var många i publiken inte ens födda då det begav sig, men allsången ljuder lyckligt i alla fall.

En bra stund skanderar publiken efteråt för att få tillbaka TIAMAT upp på scen och kanske för att slippa tänka på att resan är i stort sett över för denna gång. Själv är jag mer än nöjd med det jag fått uppleva under dygnet på Close Up-båten. De band jag förväntade mig mest av, CANDLEMASS, TIAMAT och BEHEMOTH, gör strålande spelningar. De band jag inte hade så stor koll på/intresse av innan resan visade sig vara helt njutbara komplement till de tre stora. Tack Close-Up för en fantastiskt genomförd konsertbåtresa!

 
Johan Edlund och TIAMAT

 

Text & foto: BiblioteKarin


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »