Skriven av: BiblioteKarin Lst: 2682 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


DEGRADEADs David Szücs - fem år senare

Jag hade ett snack med DEGRADEAD-gitarristen David Szücs för fem år sedan när bandet just släppt sin debutplatta, och pratade då bland annat om framtiden och hur det skulle se ut för bandet efter fem år från då. Nu har WeRock fått chans att kolla upp hur det faktiskt blev!


DEGRADEAD 2008

Fem intensiva år
Hej David!
"Då har vi släppt vårt Black album!" sa du när jag 2008 frågade vad bandet gör om fem år ifall du fick drömma.

- Man ska sikta högt som jag brukar säga… Vem skulle inte vilja släppa ett motsvarande Black album och förändra hela rockvärlden :-) Vi har inte kommit hela vägen dit än, men vi fortsätter att harva! Jag skulle vara djävulskt glad om vi nådde halvvägs.

Karriären har tagit bandet ut i Europa, bl.a. till Wacken, och även till Asien och Indien.
- Det roligaste live-minnet är nog fortfarande då vi gick ut magsjuka på scenen och möttes av tusentals skrikande indiska hårdrocksfans, helt plötsligt var vi friska igen och gav all-in. Det är svårt att beskriva känslan med ord, men jävlar vad adrenalinet flödade i kroppen! Det var inte riktigt vad vi hade väntat oss, de kunde våra texter och stödet vi fick var helt otroligt. När vi skulle gå av scenen tog jublet aldrig slut, de fortsatte att ropa in oss och man önskade att speltiden inte hade tagit slut. Känns också lite kul att vi var där före METALLICA :-)

För fem år sedan levde du mitt uppe i din dröm, och jag undrar om, och i så fall hur, åren i musikbranschen har förändrat dina drömmar och önskningar.
- Jag stormtrivs i nuläget jag spelar den musiken jag gillar bäst tillsammans med världens goaste vänner och vi har så fruktansvärt kul ihop när vi skapar musik och är ute och turnerar. Musikbranschen är inte den bästa och det är många gånger uppförsbacke, det är inte kul när ens skivbolag gått i konkurs för att någon i bolaget tagit alla pengar och flytt sin kos. Detta hände oss 2009 och vi fick ett stort ekonomiskt bakslag. Visst är det otroligt tråkigt när sådana saker händer, och visst tar det hårt på en, men detta gör snarare att man vill skapa ett ännu hungrigare monster som kommer ut ur högtalar'n för att äta upp själarna på dem som förstör för oss musiker, haha :-)


DEGRADEAD i Indien 2013

- Alla är fortfarande med och skriver låtar vilket är otroligt kul, en låt kan bli till när man jammar med Amit eller när Anders ritar en rytm på vår tavla i replokalen, eller hemma framför datorn efter en inspirerande dag och en flaska kall inspiration. Tendency to Sin är t.ex. ett av Anders alster på nya skivan, "The Montser Within", själv ligger jag bakom Scars Of Misery och titelspåret The Monster Within.

De fyra första låtarna på nya plattan släpptes först som en EP vilken medföljde till alla Close-Up Magazines prenumeranter. Ett sätt att hitta nya lyssnare förklarar David.
- Vi tänkte att det skulle hjälpa oss att nå ut till alla de hårdrockare som kanske missat DEGRADEAD tidigare eller inte lyssnat tillräckligt noga. När man får en fysisk skiva med en tidning som man betalat pengar för blir man ju lite tvungen att lyssna! Det var kul att Close-Up ville ha med denna exklusiva EP och att den är omtyckt av de som fick lägga vantarna på den.

Nytt blod och råare musik
Själv tycker jag att bandets musik har utvecklats mycket, speciellt på senaste plattan. Bandet har också genomgått en del medlemsförändringar.

- Jag tycker musiken har utvecklats åt helt rätt håll, säger David. Det vi har kvar är energin och de snabba 2-taktspartierna som vi blandar med grove och melodier, det är ryggraden i vår musik. Sen har vi utvecklats som låtskrivare och musiker. Micke har ju utvecklats något djävulskt sedan första gigget på Brorsans Pizzeria i Tijerp 2003, detta har medfört att det blivit mera sång på "The Montser Within". Detta är också första skivan med Amit bakom trummorna. Han är en otroligt duktig trummis och jag tycker han har tillfört mycket energi och ett jävla sväng till skivan, med sitt spel. Vi har även skippat trum-triggarna, och använt oss av riktig cello och tvärflöjt istället för att använda samplingar. Det tycker jag gjorde ett rejält lyft, det blir råare och mera på riktigt!

- Det var till en början mycket tråkigt att Kenneth som jag spelat med sedan jag var liten skulle sluta, men jag förstår honom och han gjorde rätt val. När sedan Amit kom in i bandet blev det som en nytändning. Han kom in med massor av nya idéer vilket fått oss andra att vakna till lite efter att ha lirat ihop så länge. Så i slutändan blev allting riktigt bra och vi var råtaggade att dra ut på vår längsta turné hittills ihop med OVERKILL i Europa! Jag tror det kan vara bra för Micke att testa något nytt i ENGEL och bredda sig ytterligare, det gynnar nog båda banden både med PR och musikaliskt.

Har även övriga bandmedlemmar engagemang i flera band?
- Jodå, jag spelar i ett punkband som heter MASKINSLAKT ihop med en kille som kallas för Rovhall och Trum-Anders som repade bredvid oss förut. Miche han hoppar in lite här och där bl.a. var han stand in-basist i BLOWSIGHT. Lika så Anders han lirar jazz, blues, soul och allt möjligt.

Teknikövningar, thaiboxning och månadslång minnesförlust

Att hela tiden fortsätta utvecklas, som band och som musiker, är viktigt tycker David.

- Tekniskt sett håller det sig på en jämn nivå men man hinner inte riktigt med att mala teknikövningar på samma sätt som tidigare, tiden bara flyger iväg. Vi skriver bara svårare och svårare låtar vilket tar min utveckling framåt hela tiden ändå, men jag önskar det fanns mera tid till övning. De musikaliska framgångarna har inte haft något stort inflytande på hur jag utvecklats som person, däremot händer det en massa andra saker i livet som gör att man förändras. Jag började t.ex. att träna thaiboxning vilket är helt nytt för mej, och jag har på något vänster blivit väldigt nyttig av mig, slutat röka, snusa och dricker lite mindre öl, vilket känns mycket bra! Jag ramlade också ordentligt på cykeln i somras och fick minnesförlust i två månader men som tur var fick jag tillbaka mitt minne, och jag har börjat använda hjälm. Det tog 27 år men nu har jag lärt mej! Jag är glad att jag minns hur man spelar gitarr :-)

Vi är många som är glada att David inte glömde hur man hanterar gitarren! Och avslutningsvis ber jag honom sia om framtiden än en gång, om vad som kan tänkas hända de kommande fem år från nu?

- Det ska bli mycket spännande! Just nu vill jag bara ut och turnera med grabbarna och ha kul! Så jag hoppas att vi om fem år har släppt fyra album till, och att vi har ett gäng mer turnéer och upplevelser på nacken. Och att nå halvvägs till Black album vore ju inte fel det heller :-) Jag är kanonnöjd nu! Vi får köra en till intervju om fem år!

Jag tackar David för intervjun, gläder mig åt att DEGRADEAD fortsätter ge oss kvalitets-metal på skiva och live även framöver och önskar all lycka till även de kommande fem åren. Så hörs vi igen 2018! Om inte förr.

/ BiblioteKarin


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »