Skriven av: Martin Bensch Läst: 1002 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


PERSEFONE, bandet vars ”Spiritual Migration” undertecknad med rĂ„ge utnĂ€mnde till 2013 Ă„rs bĂ€sta album har lĂ€nge varit ett band som jag velat intervjua. Brevledes fick jag kontakt med bandets keyboardist Miguel Espinosa strax före bandet lĂ€mnade hemlandet Andorra för en turnĂ© i Japan.


Först och frÀmst, Andorra. NÀr jag tÀnker pÄ Andorra sÄ tÀnker jag snarast pÄ smÄstater och inte pÄ metal.

- Verkligen, Andorra Ă€r inte precis platsen som folk förknippar med metal. För att vara helt Ă€rlig sĂ„ har det funnits tillfĂ€llen i bandets historia dĂ€r faktumet att vi kommer frĂ„n just Andorra har varit negativt för bandet. Vi fick till och med svar frĂ„n olika skivbolag dĂ€r de kallt konstaterade ”att vara frĂ„n Andorra Ă€r inte coolt”. Men sedan en tid har vi mĂ€rkt att det snarare Ă€r tvĂ€rtom - folk verkar tycka att det Ă€r intressant att vi kommer frĂ„n Andorra.

PÄ frÄgan vad som Àr sÄ bra med Andorra svarar Miguel att det Àr ett fint litet land, vÀldigt inspirerande om man gillar berg och natur - och faktumet att man har en vÀxande metalscen Àven ifall den, sÄklart, inte kommer i nÀrheten av den vi har hÀr hemma.

Bandet har, likt flera andra band, haft sina medlemsbyten.

- Jo, det stĂ€mmer. NĂ€r vi höll pĂ„ att spela in vĂ„rt första album (”Truth Inside The Shades”, 2004, reds. anmĂ€rkning) sĂ„ lĂ€mnade vĂ„r trummis bandet. Sedan kom Aleix Dorca in och spelade pĂ„ ”Core” för att sedan lĂ€mna bandet. Men det stĂ€mmer att frĂ„n det att vi började jobba pĂ„ ”Shin-Ken” sĂ„ har vi inte bara fĂ„tt Ă€n större framgĂ„ngar utan vi har fĂ„tt behĂ„lla samma medlemmar. Visst har det funnits stunder dĂ„ vi har haft konflikter men inte tillrĂ€ckligt för att nĂ„gon medlem har kĂ€nt sig tvungen att lĂ€mna.

Jag kom först i kontakt med er genom förra Ă„rets magiska skiva ”Spiritual Migration”. NĂ€r jag lyssnade pĂ„ era tidigare alster sĂ„ kĂ€nde jag att det alltid hade funnits nĂ„got vĂ€ldigt speciellt med er musik, men det var först pĂ„ den skivan som allt verkligen klaffade. Hur ser du pĂ„ detta?

- Well, nu nÀr vi har haft samma medlemmar sÄ pass lÀnge sÄ lyckades vi hitta en kreativ Ädra som det verkligen var njutbart att följa och det Àr kanske sÄ att det avspeglar sig i den slutgiltiga produkten. Som musiker strÀvar vi alltid efter att vÀxa, bli bÀttre pÄ vÄra instrument och att aldrig sluta lÀra oss saker. Vi Àr stolta över vart och ett av de album vi har gjort eftersom vi gjorde det bÀsta vi kunde vid varje given tidpunkt.

Om vi ska prata lite om ”Core”. Den slĂ€pptes först 2006 och ges nu ut i ommixad version. Vad vad det som fick er att vilja ge ut skivan igen?

- ”Core” Ă€r skivan som vi alltid har kĂ€nt aldrig fick en rejĂ€l chans i mediebruset. Den gavs ut pĂ„ ett vĂ€ldigt litet bolag efter det att vĂ€ldigt mĂ„nga bolag hade refuserat den. PĂ„ det rent musikaliska planet var vi vĂ€ldigt nöjda med skivan, sĂ„ dĂ€r kĂ€nde vi att vi inte ville Ă€ndra pĂ„ nĂ„got. Det var faktiskt bara en sak som vi har gjort: nĂ€r vi hade avslutat inspelningen och mixningen sĂ„ upptĂ€ckte vi att vi hade glömt en keyboard. SĂ„ den har vi lagt in. FĂ„r se om folk mĂ€rker nĂ„gonting, hehehe!

Skivan Àr ju helt baserat kring historien om Persephone. Vad Àr det kring den historien som Àr sÄ lockande att ni valde att basera ett helt album kring den?

- Vi letade efter ett koncept, och vi tÀnkte att just historien om Persephone verkligen var cool. Vi kollade upp legenden lite nÀrmre och upptÀckte att den var mer Àn lÀmplig att basera ett helt album kring. Historien innehÄller tre karaktÀrer sÄ vi gjorde tre lÄtar som berÀttade historien frÄn karaktÀrernas olika synvinklar.

Hur jobbade ni fram albumet?

- I PERSEFONE kommer alltid musiken först. Vi kÀnner oss först och frÀmst som musiker och inte som textskrivare. Processen Àr i stort sett likadan frÄn skiva till skiva. NÄgon i bandet kommer med en idé. Det kan vara ett riff, en ackordssekvens, vadsomhelt egentligen, och sÄ tar processen sin början dÀr. Vi gillar dock att hÄlla kvar vid den ursprungliga idén och istÀllet för att avfÀrda den sÄ jobbar vi pÄ den tills dess att den reflekterar bandets stil.

Har ni funderat pÄ att framföra skivan i sin helhet?

- Vi har faktiskt gjort det en gĂ„ng! Hela skivan rakt igenom - 70 minuter av musik och sen gick vi av. Reaktionerna frĂ„n publiken var lite annorlunda. Vi har ju vĂ„r dödsmetallsida, och ”Core” innehĂ„ller en hel del ”proggiga” inslag. Om man gĂ„r för att se oss sĂ„ kommer man att inse att vi gillar att visa upp vĂ„r mer extrema sida, sĂ„ att spela ”Core” rakt igenom var faktiskt ganska konstigt för oss. Men man ska aldrig sĂ€ga aldrig - kanske vi kör skivan rakt igenom nu nĂ€r den slĂ€pps igen.

Well, det var allt. Tack ska ni ha för er musik, och jag hoppas verkligen att vi fÄr chansen att se er hÀr uppe vid vÄra breddgrader nÄgon gÄng?

- Tack sÄ mycket Martin! Vi kÀnner till att PERSEFONE har börjat bli i alla fall nÄgot kÀnda i Sverige pÄ nÄgot sÀtt. Kanske kommer vi att spela dÀr snart! Jag skulle ocksÄ vilja inbjuda till att man kollar in vÄr facebooksida och vÄr officiella sida. Tack sÄ mycket!


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »