Skriven av: Martin Bensch Läst: 761 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


COPENHELL 2014 - DAG 2: En dag i motvallsmusikens tecken

Jag inleder min festivaltorsdag med att i sÀllskap av min gode vÀn Jacob kolla in danska MERCENERY - ett band fullstÀndigt okÀnt för mig. Festivalens publik verkar dock gilla bandets musik och publiken framför Hadesscenen trivs i solen. Jag visste redan frÄn början att dag tvÄ pÄ festivalen skulle bjuda pÄ tvÄ minst sagt brutala band: GORGUTS och TRAP THEM.

GORGUTS

Förra Ă„ret slĂ€ppte GORGUTS ”Colored Sands”, en skiva som nog fĂ„r sĂ€gas tillhöra de mer svĂ„rlyssnade det Ă„ret. Bandets motvallsmusik Ă€r krĂ€vande för öronen, men har man vĂ€l tagit sig tid att faktiskt lyssna pĂ„ just den skivan - ja, dĂ„ kan jag garantera att man gladde sig Ă„t att festivalen bokade bandet. Jag var sjĂ€lv rysligt glad kan jag sĂ€ga. Luc Lemay Ă€r den enda bestĂ„ende medlemmen i bandet som har en storhetstid bakom sig, men förhoppningsvis en framför sig ocksĂ„.

Att bandet spelar pÄ den minsta av festivalens scener, Pandemonium, Àr bara sympatiskt. Detta Àr ett band som inte kommer dra extremt stora skaror, men för oss som var dÀr möjliggjorde att det inte var svÄrt att komma riktigt nÀra bandet. Luc Lemay Àr, mÀrkligt nog, en riktig mysfarbror som minst sagt verkar vara hur glad som helst över att spela. Det blir extra kul dÄ det verkligen inte Àr nÄgra lÀtta grejer han utför pÄ gitarren. Andre gitarristen Kevin Hufnagel antar en mer traditionell utgÄngspunkt - hans minspel speglar den minst sagt dissonanta musiken. Trummisen Patrice Hamelin som fick axla John Longstreths roll i bandet Àr en mask av fullstÀndig koncentration. Och jag förstÄr honom - det trumspel som han presterar Àr i den högre skolan. Det Àr bara sporadiskt som det gÄr att hitta nÄgot sÄ nÀr linjÀrt lir i bandets lÄtar - men sÄ tror jag ingen har förvÀntat sig nÄgra lÀttsamma trudelutter frÄn bandet. BÀst Àr bandet i slutet av konserten - med lÄtar som Orphans Of Sickness, Nostalgia Inverted och avslutande Obscura pulvriserar GORGUTS det sista av det lilla motstÄnd som fanns kvar efter inledande kvartetten lÄtar.

Att folk verkar trivas ser man inte minst pÄ de mer Àn hÀngivna som rabiat sjunger med i lÄtarna - och det Àr vÀl ett bevis pÄ att bandet gör rÀtt mycket rÀtt. Jag gÄr ifrÄn konserten med en mindre intakt hjÀrna Àn jag gick dit med - med andra ord precis vad jag förvÀntade mig.

 

TRAP THEM

Jag blev oerhört glad över att festivalen bokande TRAP THEM, ett totalt kompromisslöst band som skoningslöst har spelat grindcore/hardcore under ganska lÄng tid. Att bandet dessutom för en kort tid sedan rekryterade trummisen Brad Fickeisen som tidigare spelade i THE RED CHORD gjorde mig bara Àn mer förvÀntansfull inför konserten. Och till stora delar infriades mina förvÀntningar. Att bandet bara har en vÀxel demonstreras tydligt av duktigt gaddade sÄngaren Ryan John McKenney. Det Àr inte utan att jag tÀnker pÄ Barney Greenway i NAPALM DEATHs scensprÄk, fast uppskruvat nÄgra snÀpp till. FullstÀndigt illvrÄlande hetsar sÄngaren mot publiken, medan Fickeisen nÀstan spelar sönder sitt trumset. Det Àr total utlevelse frÄn gitarristen Brian Vincent Izzi och basisten Galen Baudhuin ocksÄ. Dock, och detta Àr ett stort dock, hade jag önskat mig att bandet lirade fler av sina Ät grindcorehÄllet liggande lÄtar. Jag har inget emot hardcore - men grindcore Àr helt enkelt roligare i mina öron. Nu landar bandet ganska tryggt i visserligen stenhÄrd hardcore som gör att jag faktiskt lÀngtar efter att se Fickeisen plocka fram blastbeatsen. Spelningen blir inte dÄlig pÄ lÄnga vÀgar, men lÀmnar mig ÀndÄ med en kÀnsla av att inte ha blivit fullstÀndigt tillfredsstÀlld.

Trots allt Àr jag nöjd med att festivalen bokar tvÄ sÄdana ganska extrema akter som GORGUTS och TRAP THEM. Det visar inte minst pÄ bredden inom scenen och pÄ festivalen. BÀgge banden skulle kÀnnas fullstÀndigt frÀmmande pÄ Sweden Rock Festival exempelvis.

 

 

Text och bild: Martin Bensch


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Christofer | Datum: 2014-06-13 14:36:08

Gorguts - fan vilka kungar. Dom
hade man ju mer Àn gÀrna sett.
Namn: Martin Bensch | Datum: 2014-06-13 20:19:27

Ja, det var prick hur kul som helst sÄ din
avundsjuka Àr fullstÀndigt befogad Christofer!

Till startsida »