Skriven av: Martin Bensch Lšst: 815 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


COPENHELL 2014 - DAG 3: Krossande föreställningar av duo i döds

OBITUARY

Jag har sett OBITUARY tre gånger - först på Getaway 2012, i New York samma år och så denna den sista dagen av Copenhell. Först denna gång visade bandet verkligen vad det är kapabelt till. Med ett snyggt uppstyrt ljud mosar bandet igenom sina låtar. Att vid sidan om klassiker som The End Complete och Slowly We Rot få två helt nya låtar känns som en present. Att bandet verkligen trivs med att spela på festivalen är tydligt - John Tardy är på synnerligen gott humör, och jag förstår honom då publiken i sanning är med på noterna. De moshpits som äger rum är så röjiga att dammet yr upp från marken och det sjungs med från många i publiken. Den timme bandet får känns, faktiskt, alldeles för kort men å andra sidan så är det en skön känsla att veta att bandet nu är tillbaka på allvar.

DAWN OF DEMISE

Jag hade bara hört ett fåtal låtar av DAWN OF DEMISE innan kvällens konsert. Nu blir det till att verkligen göra djupdykningar i bandets diskografi för detta kan jag helt ärligt säga var festivalens mest oväntade höjdpunkt för mig. Bandets tekniska döds levereras med förkrossande finess. Det låter helt enkelt förbannat bra om bandet. Att det dessutom är ett band som trivs med att spela på hemmaplan är märkbart. Det skojas friskt med den stora publiken mellan låtarna på ett fullständigt självklart vis. Att bandet har givits en ljudbild som sitter som hand i handske gör ju verkligen inte saken sämre. Trummisen Bastian Thusgaard är ett monster som med lätthet exekverar de mest häpnadsväckande grejer, riffen från gitarristerna Martin Sörensen och Hotdogger är monstruösa, basen trakteras med den äran av Björn Jensen som även sköter bakgrundsvokalerna förtjänstfullt och sången från Scott Jensen precis så mullrande djup att gomseglet börjar vibrera. Jag lämnar konserten fullständigt nöjd - bandet hade gärna fått längre speltid än de 45 minuter de fick - men det är en radanmärkning.

COPENHELL har visat sig f√∂rbli en lika trevlig som, numera, v√§lorganiserad festival sedan jag var h√§r sist 2010. Allt funkar friktionsfritt: festivalomr√•det √§r lagom stort, det finns gott om toaletter och k√∂erna till barerna √§r aldrig speciellt l√•nga trots att det dricks f√∂rsvarliga m√§ngder √∂l p√• festivalen. Det g√§ller till och med k√∂erna till kaffet som enligt kollega Alex f√∂rra √•ret var extrema d√• det endast fanns ett st√§lle som s√•lde kaffe. Att ta sig till och hem fr√•n festivalen med de extrabussar som festivalen ordnat gjorde √§ven denna detalj mycket smidig. Att dessutom f√• en chauff√∂r i g√•r som n√§r vi kom fram till omr√•det growlade fram ‚ÄĚWelcome to hell‚ÄĚ i mikrofonen till passagerarnas stora n√∂je gjorde verkligen inte saken s√§mre. Tack f√∂r i √•r Copenhell - jag kommer g√§rna tillbaka!

Text och bild: Martin Bensch


Lšmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stŲtande, innehŚller personangrepp, reklam eller pŚ annat sštt inte fŲljer vŚra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Christofer | Datum: 2014-06-16 04:55:29

Dawn of Demise är bra men
blir lite tjatiga på skiva
tycker jag, säkert mycket
bättre live.

CopenHell bra skit alltså?
Kanske läge att åka dit
snart.
Namn: Martin Bensch | Datum: 2014-06-16 05:50:00

Live var de allt annat än tjatiga :-)
Ja, det tycker jag att du allvarligt bör överväga!

Till startsida »