Skriven av: Martin Bensch Läst: 878 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


MISERY INDEX, Biljardkompaniet, Kristianstad

MISERY INDEX frÄn Baltimore i Maryland Àr inte de stora arenornas band. I bandets gryning inbillar jag mig att bandet lirade pÄ smÄ, ganska nergÄngna hak i en hemstad som var hÄrt hÀrjad av urban slitning, knark och korruption. Eller sÄ Àr det bara sÄ att jag har överdoserat pÄ The Wire.

Förra gĂ„ngen jag sĂ„g bandet var det en del av Full Of Hate-turnĂ©n som med vĂ„ldsam kraft hĂ€rjade runt i landet. Jag sĂ„g dĂ„ ett band som krossade TrĂ€dgĂ„r’n i Göteborg, ett stĂ€lle modell större, och som mer Ă€n vĂ€l gav huvudakterna BEHEMOTH och CANNIBAL CORPSE en match. Oavsett stĂ€lle sĂ„ visar MISERY INDEX att man Ă€r en urkraft i livesammanhang - sĂ„ Ă€ven pĂ„ Biljardkompaniet i Kristianstad denna kvĂ€ll. Under spelningens gĂ„ng kommer jag Ă€ndĂ„ pĂ„ mig sjĂ€lv att tĂ€nka hur underbart absurt det Ă€r att se ett band av denna dignitet pĂ„ ett stĂ€lle som marknadsför sig som ”the number one sportsbar” och som huvudsakligen trakteras av biljardspelare.

 

I övrigt imponeras jag storligen av bandet. Det som skiljer MISERY INDEX frĂ„n sĂ„ mĂ„nga andra höghastighetsblĂ€strande band Ă€r att de har en verkligt gedigen Ă„dra för lĂ„tskrivande, inte minst mĂ€rker man detta pĂ„ senaste plattan ”The Killing Gods” som fortsĂ€tter den verkligt urstarka trenden som tog sin början pĂ„ ”Traitors”, samt att de har en kĂ€nsla för brutalt svĂ€ng. Ta öppningslĂ„ten Carrion Call. Den gĂ„r sannerligen fort, men har ett vĂ€ldigt njutbart svĂ€ng som gör att den lilla men ack sĂ„ hĂ€ngivna publiken headbangar nĂ„got vansinnigt. Om bandet tycker att de har lirat pĂ„ roligare stĂ€llen sĂ„ mĂ€rks det inte - MISERY INDEX Ă€r en maskin live och de lirar sĂ„ tajt att man inte skulle kunna fĂ„ in ett frimĂ€rke nĂ„gonstans. Trummisen Adam Jarvis lirar som vanligt med en brutal ackuratess som nog fĂ„r fler Ă€n undertecknad att salivera lite extra. Han driver resten av bandet skoningslöst framĂ„t i lĂ„tar som Black Sites, Conjuring The Cull, Sleeping Giant, The Illuminaught och inte minst avslutande krossarduon Embracing Extinction och Traitors.

Jason Netherton pÄ bas och sÄng verkar trivas allt mer ju lÀngre kvÀllen lider, Mark Kloeppel pÄ gitarr och sÄng skÀmtar om att han minsann trodde att det skulle vara svalt i de nordiska lÀnderna och Darin Morris pÄ gitarr ler mot publiken mest hela tiden.

MISERY INDEX lirar skjortan av de flesta band, och jag lÀmnar Kristianstad med en verkligt gemytlig kÀnsla inombords. Och med svettyngda klÀder kan tillÀggas. Bor man i Stockholm och gillar extrem musik sÄ har man chansen att se bandet ikvÀll till det facila priset av noll kronor. Jag tycker man ska ta den chansen, för nÀr MISERY INDEX lirar sÄ hÀr, dÄ Àr det fest.

Text och bild: Martin Bensch


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Christofer | Datum: 2014-07-31 11:43:58

JÀvligt mÀktigt att dom spelade
pÄ ett sÄdant "udda" stÀlle.

Till startsida »