Skriven av: Robert Gustafsson Läst: 1263 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


GETAWAY 2014 - DAG 1: THE HAUNTED, KREATOR, VOLBEAT, KADAVAR, OPETH

THE HAUNTED

Undertecknads premiÀrbesök pÄ Getaway Rock startar en aning tveksamt. Under promenaden mot omrÄdet bestÀmmer sig molnen för att börja ett stadigt ihÄllande regn som klistrar fast t-shirten effektiv pÄ kroppen, och det nya systemet med chip pÄ armbanden som skall laddas med pengar i förvÀg ger extra köer vid inpassage. Det Àr en sÄn gÄng det kÀnns tryggt att man fÄr öppna festivalen med THE HAUNTED, som likt en snuttefilt alltid levererar tröst till behövande rockers. PÄ scen stÄr ocksÄ ett aningen ovanligt band, med enbart en av Björlerbröderna pÄ plats, nygamla sÄngaren Marko Aro vid mikrofonen samt YouTube-fenomenet Ola Englund som gitarrist-wingman till Jensen. Det Àr okej, för pÄ pallen sitter Adrian Erlandsson, och den karl'n kan konsten att smiska skinn sÄ att bandet drivs pÄ. Det Àr ocksÄ exakt vad de gör, dÀr man kvaddar sig igenom sÄvÀl gamla klassiker som att man testar lite nytt material frÄn kommande plattan. Jag kan personligen tycka att Aro saknar en del av den dynamik som Dolving har i rösten, ett faktum som kanske mÀrks mest i spÄr som har mer kontraster, ex All Against All. Det kompenserar han dock med ren vilja, och innan spelningen har han skrikit sÄ att sÄret han har i pannan har gÄtt upp igen och börjat blöda. Det regnar fortfarande, men bandets start pÄ dagen gör det hela uthÀrdligt, nÀstan lite mysigt. Bra, konstaterar jag, i samband med att det blir dags att leta sig vidare in pÄ omrÄdet.

Den nÀrmsta timmen innebÀr sÄvÀl utforskande av omrÄdet, vÀtskepaus, att det slutar regna sÄ sakta samt jag hinner med att kasta ett öga pÄ STONE DIVISION som jobbar hÄrt inne i Gasklockan, samt pÄ POSSESSED, som med rullstolsburne frontmannen Jeff Becerra utgör ett udda inslag i hur man hanterar scenen. TyvÀrr hinner jag inte se tillrÀckligt mycket av jÀnkarna för att komma in pÄ djupet - jag konstaterar att det för min del Àr materialet frÄn "Seven Churches" som jag har en relation till och gillar innan det Àr dags att stolpa ivÀg för att ordna en bra plats vid dagens första riktiga pepp: KREATOR!

KREATOR

Tyska thrashgiganterna KREATOR gör ingen besviken. Man startar med publikfriarna frÄn senaste plattan, titelspÄret Phantom Antichrist och From Flood Into Fire, och sen Àr vi igÄng. Trots att scenen stundtals kÀnns stor för sÄngaren/gitarristen Mille Petrozza sÄ slutar man snart tÀnka pÄ det dÄ vi blir domderande in i en Wall Of Death till tonerna av Pleasure To Kill. Mitt festivalsÀllskap tappar bort mössan, det hela övergÄr i en circlepit och det tycks mig som om KREATOR gör en spelning som faller folk i smaken, trots dagsljus och en musikstil som kanske hade vunnit pÄ att framföras pÄ en intimare scen. Jag Àr ÀndÄ mer Àn nöjd, och tar gÀrna sÀllskapets diskussion om att just Mille Àr för svag som sÄngare för att det ska lyfta. Det Àr han i mina öron inte!

Efter detta visar sig Getaway pĂ„ sin soliga sida. VĂ€dret Ă€r fint, och systemen med chip pĂ„ armbanden funkar vĂ€ldigt smidigt i lĂ€ngden. Polska VADER marsherar taktfast och gör en riktigt bra spelning trots en del tekniska problem med gitarrförstĂ€rkare (det Ă€r nog bara att krypa till korset och införskaffa sprillans nya given "Tibi Et Igni"), matutbudet testas, jag slĂ„r ett öga pĂ„ THE AGONIST, ser STEEL PANTHER (i peruker, enligt OPETHs frontman Mikael Åkerfeldts avslöjande senare under kvĂ€llen) göra ett plojgig dĂ€r man blandar buskis och riktigt bra klassisk hĂ„rdrock samt ARCH ENEMY göra ett riktigt trĂ„kigt gig. (Hur jag kan tycka att ett band med sĂ„ bra lĂ„tar kan vara sĂ„ trĂ„kiga live övergĂ„r egentligen mitt förstĂ„nd - men det kĂ€nns som om det gĂ„r pĂ„ tomgĂ„ng). Tiden rusar fram och mörkret faller inte bara över ARCH ENEMY, utan ocksĂ„ över omrĂ„det som generellt verkar ladda för kvĂ€llens huvudnummer, danska VOLBEAT.

VOLBEAT

Det mÀrks direkt att VOLBEAT har en produktion som vida överstiger andras ikvÀll. Scenbygget, ljudet och eld, bomber och pyroteknik anvÀnds flitigt. Bandet har dessutom den kanske perfekta lÄtskatten för att spela pÄ festivaler, lÀtt att ta till sig, sjunga med i och herr Paulsen Àr en sÀker och karismatisk frontman. Jag ser ett knippe lÄtar innan jag tar mig inomhus för att ta del av lite mer obskyrt material i form av tyska KADAVAR, en rörelse jag verkligen inte ska komma att Ängra.

KADAVAR

Detta blir nĂ€mligen inte bara kvĂ€llens bĂ€sta gig, det Ă€r ett av de bĂ€sta jag sett - nĂ„gonsin. Bandets högenergi-rock passar perfekt inne pĂ„ Gasklockans scen, och allt eftersom fler och fler mĂ€nniskor strömmar till som dragna av en övernaturlig energikĂ€lla sĂ„ lĂ„ter bandet armar, skĂ€gg och hĂ„r veva vilt sĂ„ att svetten dryper av dem. Runt mig kan jag konstatera att massor av mĂ€nniskor har det dĂ€r speciella flinet i ansiktet som bara totalt svĂ€ng kan ge, och mĂ„nga verkar se sig som för att förvissa sig om att alla andra ocksĂ„ kĂ€nner magin. JĂ€vlart fantastiskt gig, och mot slutet Ă€r det bara att buga sig och rusa förbi merch-tĂ€ltet för att köpa en KADAVAR-tröja och pĂ„ vĂ€gen till kvĂ€llens sista spelning konstatera att det inte blir nĂ„gon enkel uppgift för OPETH att följa upp det vi just bevittnat. Årets gig?

OPETH

Åkerfeldt styr OPETH, och som han mĂ„r blir spelningen, Ă€r min erfarenhet. PĂ„ Getaways röda scen Ă€r han sitt vanliga coola jag, lika delar komiker och sĂ„ngare/gitarrist, men den dĂ€r riktiga hungern och glöden Ă€r inte riktigt dĂ€r. Kanske beror det pĂ„ att jag kommer frĂ„n en kĂ€nslostorm levererad av KADAVAR, men det dĂ€r lilla extra vill inte riktigt infinna sig. ÄndĂ„. OPETH Ă€r pĂ„ en vanlig dag pĂ„ jobbet bĂ€ttre Ă€n majoriteten, och det blir en solid avslutning pĂ„ kvĂ€llen, dĂ€r jag personligen tycker att avslutningslĂ„ten Blackwater Park Ă€r spelningens höjdpunkt, och att vi inte fĂ„r höra  övergĂ„ i Reverie/Harlequin Forest den största besvikelsen. Mot slutet Ă€r min telefon dödare Ă€n mig, och har gett upp helt. Det blir knapert med bilder och ett kaotiskt letande efter övriga medlemmar i festivalsĂ€llskapet som avslutar natten. Lycklig och nöjd konstaterar jag att Getaway levererat!

Text och bild: Robert Gustafsson


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Skriv buren istÀllet! | Datum: 2014-08-11 07:20:20

Rullstolsburen!!!
Namn: Martin Bensch | Datum: 2014-08-13 18:32:58

ÅtgĂ€rdat! Tack för pĂ„pekandet :)

Till startsida »