Skriven av: Tomasz Swiesciak Läst: 2040 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med EVERGREY, 24 september 2008

Kring släppet av ”Monday Morning Apocalypse” var EVERGREY på jakt efter något nytt och sig själva. Resultatet blev en skiva med rakare tongångar och bandet fick motstå en del kritik från många håll. Efter en helomvändning och strul med medlemsbyten de senaste åren verkar göteborgarna ha gjort en helomvändning och hamnat i rätt kölvatten. 

– Det känns jävligt spännande nu när den nya plattan är ute, svarar mannen bakom pukorna i Göteborgsbandet, Jonas Ekdahl, permanent medlem sedan 2003.
– Vi har väntat länge på att få släppa skivan. Från vår sida var den helt klar för cirka nio månader sedan. Vi har förhandlat med en massa skivbolag och det är denna bit som tagit tid. Men nu är den ute och det känns jävligt gött.
EVERGREYs avtal med sitt förra skivbolag löpte ut och efter en tids letande har de blivit kontrakterade till SPV/Steamhammer som även fått rättigheterna till bandets backkatalog. Kändes det inte frustrerande att ha en skiva färdig och få vänta så länge på att få släppa den?
– Jovisst är det lite så. Man blir ju rädd för att man själv ska hinna tröttna på den. Att efter allt slit så står man still och att inget händer. Det var en lång period av väntan men det gäller att ha is i magen och inte stressa fram något beslut. Jag tror det kan bita en i röven senare annars.
– Vi kände att vi behövde något nytt. Efter fyra album, en liveskiva och en live-DVD kände vi att vi ville gå vidare. Från vår sida ville vi söka nya vägar och det var inte direkt att de kickade oss men jag tror inte heller de hade ett erbjudande. SPV/Steamhammer var den rätta vägen att gå. Vi planerar att släppa de äldre skivorna men just nu är vi mitt upp i släppet av ”Torn”. Vi får se vad som händer när denna karusell är över.
Många är de som försökt att kategorisera EVERGREY i allehanda genrer, kanske progressiv metal som det mest typiska exemplet.
– Folk får kalla det precis vad de vill. I början när jag hoppade på EVERGREY var det viktigt för mig att vi inte var något jävla proggrockband. Nu handlar det inte om detta utan bara om att göra schysst musik. Bara de senaste två åren har det dykt upp otroligt många genrer att jag inte ens vet vad hälften är för något. Jag känner mig som en gammal gubbe, ”lyssna på det här bandet, de spelar hardcore med…” och så kommer det någon benämning. Det är helt tokigt, jag fattar ingenting. Jag kan starta med att säga att vi spelar metal. Power metal? Nja, det vi är för hårda för. Progressiv? Nej, men kanske melodisk metal?

Måndagsångest och koncept
De göteborgska hårdrockarna har gjort sig kända för att vara konceptuella på sina tidigare alster. För de oinvigda kan det vara på sin plats att nämna att ”In Search Of Truth” är löst baserad på en bok om utomjordingar, ”Recreation Day” var en temaplatta om döden, och ”The Inner Circle” en berättelse om religion och kulter.
– Det är Tom (Englund, sång & gitarr) som står för all text. Det faller sig naturligt att ha allvarliga texter. Det går inte bara att skriva om att ha kul och rocka hela natten lång. Det sätter en stämning att ha sådana här texter till vår musik och även tvärtom.
”The Inner Circle” släpptes ironiskt nog väldigt tätt inpå den välkända Knutbyhändelserna. Var det bara en slump och blev det någon uppståndelse?
– Skivan mottogs hur bra som helst och det var inget som jag någonsin tänkte på. Sedan, mellan varandra, började vi tänka och undrade vilket sammanträffande det var. Men det blev aldrig någon större diskussion kring detta.
Redan kring förra skivsläppet ”Monday Morning Apocalypse” ville EVERGREY ta andra musikaliska riktningar. Således sökte de sig till producenterna Sanken Sandquist och Stefan Glauman. Resultatet blev ett album med rakare tongångar och en del av fansens kritik och missnöje gick inte att ta miste på.
– Ja, den var ju mycket mer inom ramarna än tidigare skivor. Den har blivit väldigt omtalad just för att den inte är lika teknisk som våra förra skivor. Jag tycker den är underskattad. Folk har ju till och med sagt sell-out om oss när skivan kommit på tal. Jag tycker det är en grym platta med starka låtar och resultatet av något som vi kände att vi ville göra just då. Vi hade gjort konceptplattor och nu ville vi testa på något nytt helt enkelt. Vi tog in en producent vilket vi aldrig hade gjort innan och lät honom guida och styra oss. Redan då när vi gick ut med nyheten kändes det som om folk började dissa oss.
– Sen blev den som den blev. Vi kunde inte ha gjort en bättre platta, svarar trummisen utan att byta tonläge.
Skivan hamnade ändå på topplistorna och knep bland annat en tredje plats på den svenska albumlistan.
– Ja absolut. Som sagt, vi har starka låtar på den som vi kör live hela tiden och det är aldrig några sura miner. Det säger väl något om skivan. Det är väl just det med att vi körde på raka rör som folk reagerade på.

Tillbaka till rötterna?
Tom S Englund har själv beskrivit det nya alstret ”Torn” som en modern mix av ”In Search Of Truth” och ”Recreation Day”. Samtidigt är detta ett påstående som bör tas med en nypa salt då sångaren valt att vara lite sarkastisk över beskrivningen av skivan, mestadels på grund av att många velat ha ett fack att placera den i. Jonas bekräftar att de inte medvetet sökt sig tillbaka till sina rötter utan att detta bara är en naturlig process i den musikaliska period bandet befinner sig i.
– När vi klev in i ”skapartänkandet” kände vi bara att nu kör vi på så får vi se vart det bär av. Fast vi hade ändå fötterna kvar på jorden. Det var aldrig så att vi kände att vi måste göra en ”In Search Of Truth: Part 2” eller att vi måste få tillbaka de försvunna fansen som övergett oss. Vi ville göra en grym platta som så klart skulle toppa alla de tidigare vi gjort. Visst, det är lite av en klyscha att säga så men det finns ju ingen idé med att, när man är klar med en skiva, tänka ”den här blev ganska bra. Det är den tredje bästa plattan vi gjort”. Det känns bara ännu mer fel. Varför skulle man släppa en platta som man bara är halvnöjd med? Man måste tro på det man gör, helt klart.
– Har ni någonsin kommit till den gränsen att ni känt att det ni skapat inte varit bra och börjat om från början?
– Jag tror det kan vara vanligt. Jag vet att vi hade låtar på ”Torn” som vi jobbade som fan på. Vissa låtar från demostadiet höll aldrig måttet och kom inte med. Antingen skrev vi nya, bearbetade dem eller slängde dessa. Det måste bara bli bättre och bättre tills man är helt nöjd.
– Och då läggar man av som artist, skämtar jag till.
– Haha, ja, eller i alla fall slutar upp med inspelningen och går hem. Vi är jävligt nöjda med skivan och det känns som om vi fått bra respons från journalister och fans. Vi har lite spelningar inbokade nu, bland annat några akustiska gig som vi ska framföra (bandet framförde Torn och Soaked i nedskalade versioner på TV4 Nyhetsmorgon nyligen, förf. anm.) och sen några spelningen utomlands i höst. Vi kommer köra några spelningar i vissa städer som inte kommer hamna på turnén senare.

Kaxigt
Säg vad man vill om EVERGREYs val att göra en cover på DILBAs I’m Sorry, släppa den som singel och även göra en video. Om något är detta ett kaxigt statement från bandets sida och visar ännu en gång att bandet inte bryr sig om rådande trender utan går sin egen väg. Samtidigt kan detta vara ett beslut som inte heller stöds av ett skivbolag.
– Nej, det är sant. För det första var det en grym låt och det är coolare att göra en cover på en poplåt än en TWISTER SISTER-låt till exempel. Det hade ju inte kunnat hända så mycket på en sådan. Sen var det ett lyckat knep. Vi nådde ut till lite mer folk och en bredare publik. Jag tycker tolkningen är jävligt bra. Det var en bra låt att göra en cover på och passade oss perfekt.
– Ni är alltså inte rädda för att kommersialisera musiken?
– Nej, inte för mig i alla fall. Det är ju inte direkt det jag strävar efter utan det kommer bara som en bonus.
Innan jag rundar av samtalet med Jonas får jag veta att bandet har höga ambitioner med sin musik.
– Som alla andra vill vi erövra världen och bli störst, hehe. Nej, men vi vill utveckla oss. Jag är grymt stolt över det vi åstadkommit men fortfarande inte helt nöjd. Vi vill nå ut till fler och fler människor hela tiden.

Tomasz Swiesciak
2008-10-27


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »