Skriven av: Robert Gustafsson Läst: 1970 ggr. Kommenterad: 3 ggr.


PARADISE LOST, SAMAEL, GHOST BRIGADE, Debaser Medis, Stockholm 25/11

Onsdagkvällen den 25:e november ska Debaser Medis kläs i svart. Britterna som aldrig ler, PARADISE LOST, är i stan, tillsammans med finska GHOST BRIGADE och schweiziska SAMAEL, för att sprida lite mörker.

För undertecknads del så börjar det hela tyvärr illa. Logistikproblem (dvs att förflytta en blekfet lekamen till rätt plats i ett regnigt Stockholm) gör att jag missar hela GHOST BRIGADE och kommer precis när SAMAEL går på, något som grämer mig storligen. Finnarnas färska släpp "Isolation Songs" tillhör nämligen en av årets bästa överraskningar, och kandiderar absolut om en hög plats på min årsbästalista, så nyfikenheten på hur gänget klarar sig live var stor - och får så förbli.

SAMAEL är veteraner, och det märks både på scenen och bland publiken som bjuder på riktigt bra gensvar med tanke på att detta är ett förband. Personligen tilltalas jag inte av den maskinella malande musiken, men trots det bjuder bandet på en ganska sevärd show. Energin är hög på scen, och bandet använder ljusskärmen för snygga bakgrundseffekter. Tyvärr tycker jag att de har valt fel väg att gå när det gäller trummorna - trummaskin blir sterilt, och det hela lyfter sig genast så fort keybordisten/trummisen Xytraguptor använder de riktiga trummorna som står uppställda. Jag hade gärna sett mer av det, och att istället programmera keyboardslingorna - men resterande del av publiken verkar inte ha samma betänkligheter, och när SAMAEL går av scenen är stämningen hög i lokalen.

Paradise Lost, Debaser Medis 2009

Innan PARADISE LOST går på så är jag ganska spänd på hur bandet ska klara sig utan en av grundstenarna. Greg Mackintosh har hoppat av turnén av familjeskäl, och ersätts av Milly Evans, till vardags i TERRORVISION och även arbetande som gitarrtekniker till sagde Mackintosh. Dessutom är det första gången jag ser gruppen med nya Adrian Erlandsson på trumpallen, så när bandet sparkar igång showen till nya The Rise Of Denial är mina sinnen på helspänn. Debaser är i vanliga fall en riktigt bra konsertarena, och jag har lyckats sno till mig en plats precis framför mixerbordet där ljudet torde vara klockrent, så det är med lite förvåning jag noterar att sången ligger lågt mixad, och i de första låtarna verkar sångaren Nick Holmes tyvärr ganska frånvarande. Resterande del av bandet jobbar dock på bra, Milly Evans gör ett fullgott dagsarbete trots att han givetvis inte kan ersätta Mackintosh fullt ut.

Nick Holmes, Paradise Lost, Debaser Medis 2009Materialet som serveras är ganska tungt viktat gentemot senaste given "Faith Divides Us - Death Unites Us", men naturligtvis får vi även favoriter som Pity The Sadness, One Second, As I Die samt Eraser som tillägnas DEATHSTARS som är på besök. Tyvärr ligger känslan av att spelningen går på rutin kvar ett par låtar, och det är först i samband med As I Die som både ljudet är bra och bandet verkar vara varma i kläderna. PARADISE LOST spelar en timme ganska exakt, och den enda större överraskningen i setlistan är väl att vi får höra personliga favoriten Enchantment, det fantastiska öppningsspåret på klassiska "Draconian Times". Extranumret består av 3 låtar, alla riktiga publikfavoriter. Nya Faith Divides Us - Death Unites Us följs förstås av The Last Time och Say Just Words innan lamporna tänds och det är dags att söka sig hemåt. En riktigt bra avslutning, men jag känner mig ändå lite snuvad på konfekten. Jag har sett dem betydligt bättre, och vet att bandet kan mer än så här!

Idag saknades Greg Mackintosh och jag tycker att det påverkade bandet även om Adrian Erlandsson var helt fläckfri och ersättaren Evans inte gjorde bort sig. Som tur är verkar PARADISE LOST inte visa några tecken på att lägga av, så sannolikheten att jag får se dem igen är stor. Förhoppningsvis med alla originalmedlemmar, och med en rejäl revanschlusta!

SETLIST (om jag hört & kommer ihåg rätt..)

The Rise Of Denial
Pity The Sadness
Erased
I Remain
As I Die
The Enemy
First Light
Enchantment
Frailty
One Second
No Celebration
Requiem
----
Faith Divieds Us - Death Unites Us
The Last Time
Say Just Words

Länk till recensionen av senaste albumet hittar du här!

Chief Rebel Angel
2009-11-26


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Flexbert | Datum: 2009-11-27 08:58:28

Nick Holmes Àr ju tyvÀrr en av vÀrldens kanske trÄkigaste scen personligheter..synd pÄ bra musik men live Àr Paradise Lost lika roliga som att se mÄlarfÀrg torka!
Namn: Niklas | Datum: 2009-11-27 22:56:36

Jag var dÀr frÄn start och Ghost Brigade var verkligen sevÀrda. Hade aldrig hört talas om dem tidigare och blev riktigt överraskad, kommer helt klart att införskaffa deras plattor inom kort. Basisten och hans energi Àr en av de saker jag minns bÀst frÄn hela kvÀllen.
Namn: Chief Rebel Angel | Datum: 2009-11-28 08:33:07

--> Niklas... jaha, nu grÀmer jag mig ju Ànnu mer för att jag missade spelningen! Grrr.. :). NÀ, skÀmt Äsido, jag tror de har nÄgot pÄ gÄng, finnarna. Du ska absolut införskaffa plattorna - börja med den senaste!

Till startsida »