Skriven av: Werock Lst: 2003 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Listor är kul, och engagerande diskussioner likaså. Vi här på WeRock vill självklart att du skall ha något att prata om med familj och vänner när ni sitter uppkrupna i soffan över helgerna, och få saker kan agera vattendelare lika effektivt som åsikter om favoritskivor. Därför presenterar vi den definitiva listan över de 10 bästa svenska metal-albumen alla tider! Vi kan inte garantera att du håller med om alla placeringar, men lovar att det blir en spännande resa mot den ärofyllda förstaplatsen. Vi börjar med att presentera skribenternas val till respektive placering för att avsluta med den sammanställda, ultimata topplistan. Häng med!

Werocks bästa svenska metalalbum - plats 4
Nu är det inte längre något snack om saken. En platta som listas så högt som den fjärde bästa svenska metalskivan någonsin förtjänar självklart kultstatus, och borde rimligen ingå i varje metalheads skivkatalog.

Fredrik S
"Character" – DARK TRANQUILLITY (2005)
Om det går att välja en fanbärare för det som brukar kallas "Göteborgssoundet" är detta en given kandidat. En perfekt blandning av melodier, harmonier, kvalitetsgrowl och blastbeats. Melodiös death metal blir inte bättre än så här.

 

Robert
"Blackwater Park" – OPETH (2001)
Hur många gånger kan man spela samma skiva utan att lessna på den?  I det här fallet vet jag inte - jag har inte kommit dit än, trots hundratals spelningar! OPETH är världens bästa progressiva dödsmetallband, "Blackwater Park" är en av bandets bästa skivor... mycket mer motivation behövs liksom inte.

 

Martin
"Watershed" OPETH (2008)
Varför väljer jag det senaste släppet av OPETH framför klassiker som "Deliverance" och "Blackwater Park"? Det handlar såklart om lyxproblematik – det mesta OPETH har producerat ligger på en nivå som mycket få band kan uppvisa – men jag älskar verkligen låtarna på "Watershed". Inledande Coil som i sin förförande enkelhet är nästan provocerande som inledningslåt, briljanta Heir Apparent med sin tyngd och sitt förödande sväng, The Lotus Eater nyttjande av rensång ovanpå blastbeats, Burden som med sitt tillbakalutade sväng är en ren njutning från första till sista ton, tunga Porcelain Heart med melankoli i drivor, fullkomligt episka Hessian Peel, och avslutande Hex Omega är samtliga låtar som innehåller en uppvisning av ett gäng musiker som kommunicerar som få andra band. Magiskt.

 

Jonte
"Clandestine" – ENTOMBED (1991)
Entombeds skivskatt är nästintill oslagbar men bäst är denna skiva, nummer två i ordningen. Mer komplext än någonsin - med Nicke Andersson på sång (vilken röst) - så uppvisar den ett band som inte bara tog ett steg framåt från debuten, utan ett sjumilakliv. Och då ska påpekas att debuten är riktigt jävla bra.

 

Shadows
"Panzer Division Marduk" – MARDUK (1999)
Från perioden då MARDUK gjorde hypersnabb black metal. Bandets bästa tillsammans med den tyngre och långsamamre "Heaven Shall Burn... When We Are Gathered". Valet föll dock på "Panzer Division Marduk" då den med sin hastighet står ut från övriga släpp.

 

Manhammer
"Twilight of the Thundergod" – AMON AMARTH (2008)
AMON AMARTHs senaste skiva är också bandets mest lättillgängliga. Likafullt är den ett riktigt mästerverk. Melodiös så det förslår, men tyngd saknas sannerligen inte. Låtarna Tattered Banners and Bloody Flags, Varyags of Miklagaard och Guardians of Asgaard är alla helt sinnessjukt bra. Som grädde på moset får man ett vindsnabbt solo av CHILDREN OF BODOMs Roope Latvala samt en duett mellan Johan Hegg och legendaren L-G Petrov. Variation saknas inte heller. Mitt i Live for the Kill bjuds vi t.ex. på ett finstämt stråkparti signerat cellisterna i APOCALYPTICA. Vikingatiden har sällan låtit bättre.

 

Karin
"The Mind's I" – DARK TRANQUILLITY (1997)
I ett enormt tajt samabete har "familjen" DARK TRANQUILLITY under 20 års tid skämt bort sina fans med album efter album av högsta kvalitet. En pärla som ändå lyser extra starkt i samlingen är 1997 års "The Mind's I".

Se också plats 5 och plats 3.

Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »