Skriven av: Werock Lst: 2211 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Listor är kul, och engagerande diskussioner likaså. Vi här på WeRock vill självklart att du skall ha något att prata om med familj och vänner när ni sitter uppkrupna i soffan över helgerna, och få saker kan agera vattendelare lika effektivt som åsikter om favoritskivor. Därför presenterar vi den definitiva listan över de 10 bästa svenska metal-albumen alla tider! Vi kan inte garantera att du håller med om alla placeringar, men lovar att det blir en spännande resa mot den ärofyllda förstaplatsen. Vi börjar med att presentera skribenternas val till respektive placering för att avsluta med den sammanställda, ultimata topplistan. Häng med!

Werocks bästa svenska metalalbum - plats 3
Vi befinner oss nu på pallplatserna, och kan nästan känna den guldskimrande doften av titeln som Sveriges bästa metalplatta genom tiderna. På plats nummer tre återfinns alster av sådan kaliber att de utan tvekan kan sägas vara tidlösa klassiker

Fredrik S
"Made Me Do It…" – THE HAUNTED (2000)
Dark Intentions, Bury Your Dead, Trespass, Leech, Hollow Ground, Silencer, Under The Surface med flera… Behövs det verkligen någon ytterligare motivering? Svensk thrash metals finaste ögonblick.

 

Robert
"Odyssey" – YNGWIE MALMSTEEN (1988)
Innan YNGWIE dukade under för sitt eget ego och blev någon form av hovnarr inom hårdrocken så klämde han ur sig en hel räcka fantastiska plattor. "Eclipse", "Tilogy", "Rising Force" är alla bra, men för min del så står "Odyssey" än högre. Låtarna, sången, gitarrspelet sitter som en smäck, och så fort detta strömmar genom högtalarna så är jag 15 bast igen, spelandes vinylskivor i det ombyggda förrådet hemma - och detta håller än. Världsklass!

 

Martin
"Slaughter of the Soul" - AT THE GATES (1995)
Oj, nu blev ni överraskade eller hur? Nä, trodde inte det heller. Det är såklart svårt att hoppa över AT THE GATES "Slaughter of the Soul" när man gör en sådan här lista. Mycket av skivans storhet ligger för mig, förutom att låtarna ligger på en sinnesjuk hög nivå, i hur musiken spelades in. Samtliga trumspår är lagda i ett svep, vilket visar på en spelskicklighet som dagens ganska uppbrutna inspelningsteknik gör att man kan fuska med. Att AT THE GATES lade ribban högt vad gäller den numera ganska urvattnade genren Göteborgsmetal med "Slaughter of the Soul" visas gång efter annan. Trots att plattan har 14 år på nacken håller den än.

 

Jonte
"The Haunted" – THE HAUNTED (1998)
Björlers AT THE GATES-riff, tillsammans med Jensens totalt knäckande rytmgitarr, kompat av Adrian Erlandssons magnifika tvåtakt och anfört av Peter Dolvings läskigt förbannade röst bäddar för en skiva så ursinnig att den ger en andnöd. Helt briljant.

 

Shadows
"Osculum Obscenum" – HYPOCRISY (1993)
På "Osculum Obscenum" sticker HYPOCRISYs death metal med inslag av black metal ut från övrig musik i samma genre. Det är är inte lika snabbt men tyngre, mörkare, mer stämningsfullt och bättre.

 

Manhammer
"The Art of War" – SABATON (2008)
Efter de makalösa skivorna "Primo Victoria" och "Attero Dominatus" trodde jag aldrig att SABATON skulle kunna klämma ur sig en som var ännu bättre. Lyckligtvis hade jag helt fel. Av skivans låtmaterial håller 80 % yppersta klass. Lägg därtill ett band på sällsynt spelhumör och krydda det hela med mäktiga körer och gripande texter så får du Sveriges tredje bästa metalplatta genom tiderna.

 

Karin
"Under The Sign Of The Black Mark" – BATHORY (1987)
På samma sätt som BATHORY är inskriven för alltid i den tidiga svartmetallens historia, är bandet också en hörnsten i mitt eget utforskande av genren. Alla de tre tidigaste plattorna är klassiska men "Under The Sign..." är för mig black metal av allra bästa märke.

Se också plats 4 och plats 2.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »