Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 2093 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


DIO – ”Holy Diver Live”

DIO – ”Holy Diver Live”Hur börjar man en serie med tips på bra DVD-utgåvor för en site med namnet WeRock? Med en av hårdrockens urfäder, förstås, och mannen bakom låttiteln We Rock! Ronnie James Dio har funnits i centrum av hårdrockshistorien längre än vad många av hans fans har funnits på jordens yta. Under denna tid har han hunnit medverka på ett antal odödliga skivor så som RAINBOWs ”Rising”, BLACK SABBATHs ”Heaven & Hell” och egna bandet DIOs ”Holy Diver”. Det första av Werocks tips avhandlar framförallt den sistnämnda skivan från 1983, ”Holy Diver”.

”Holy Diver Live” är en konsert inspelad i London oktober 2005 där bandet bland annat framför den klassiska skivan i sin helhet. Scenen i sig är ganska liten, och även om ljudmixningen på DVD:n ger möjlighet att spela konserten i stereo, Dolby 5.1 och DTS så bjuder inte produktionen på speciellt mycket ljudupptagningar i publiken eller omgivningen. Fokus ligger helt på bandet, både vad gäller ljudupptagningen och kamerahanteringen, så det här är inte en DVD som ger dig känslan av att befinna dig på plats i publiken.

Det här är en DVD som har helt andra styrkor.
Låtarna.
Bandet.
Rösten.

Låtmaterialet går helt enkelt inte att förklara som annat än mästerligt. Öppningen sker med RAINBOW-örhänget Tarot Woman, som sedan övergår i BLACK SABBATH-klassikern The Sign Of The Southern Cross. Bandet börjar verkligen bli varma varmt i kläderna när de sedan bjuder på en vass version av One Night In The City, och sen är det dags att kasta sig över huvudanledningen till själva inspelningen. En kort film visas där vi först får veta att bandet DIO anlände till jorden 1983 för att bekämpa Disco, sedan visas en filmsnutt där Ronnie James Dio håller ett tal som inkluderar alla titlarna på plattan ”Holy Diver” – sen blir det åka av.

Stand Up And Shout, Holy Diver, Gypsy, Caught In The Middle, Don’t Talk To Strangers… hela härligheten serveras på löpande band, med en lagom portion trum- och gitarrsolon insprängda. När sedan huvudskivan är avverkad bjuds publiken på fler klassiker ur sångarens digra repertoar. Gates Of Babylon, Heaven and Hell och förstås We Rock tillhör alla anledningar till att undertecknad verkligen fastnade för den här musikstilen, och bandet gör minst sagt låtarna rättvisa.

DIO består i denna sättning av Simon Wright på trummor, Rudy Sarzo på bas, Scott Warren på keyboard och Doug Aldrich på gitarr – och det är ett riktigt tajt och samspelt gäng som håller hov. Wright, Sarzo och Warren bygger ett svängigt fundament på vilket Aldrich och sångaren Dio tillåts briljera med detaljer. De får också visa vilka fullblodsproffs de är i samband med inledning på Heaven and Hell, då någon ur publiken lyckas ta sig upp på scen och sjunga allsång med Ronnie James Dio. Ingen tappar fattningen, han leds vänligt men bestämt av scen och Dio vänder sig mot publiken och säger att han är ledsen för att de inte fick chansen att sjunga med i allsång, och att bandet ska ta om inledningen. Vilket de gör – utan att en enda gång under hela den här tiden missa en ton eller tystna och börja om. Riktigt snyggt!

Den korta mannen bakom mikrofonen visar dessutom gång på gång varför han har medverkat på så många av de skivor som jag växt upp med. Naturligtvis har åldern inneburit att han har en annan ton – jag tycker till exempel inte att han låter lika bra i de ljusa registren som en gång i tiden – men det är en man med full kontroll på sin röst. Han styr och ställer, och undviker eventuella fällor som rösten inte skulle klara av längre, och dominerar så fullständigt att det bara är att kapitulera. Det låter helt enkelt otroligt bra, och det är stundtals svårt att inte sträcka ena handen i luften och yla med hemma i TV-soffan!

Bonusmaterialet på skivan är en ganska kort intervjusektion där bandet med crew får komma till tals, men det är konserten som är huvudnummer, och anledningen till att du ska kolla in den här DVD:n är låtmaterialet och bandet.

They Rock!

Robert Gustafsson
2010-01-15


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »