Sator
"Under The Radar"

Releaseår: 2011
Betyg: 7/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 1.2/10
Antal röster: 46Köp skivan nu hos:


Läst: 2942ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2011-03-01

SATOR – världens bästa rock ’n’ roll-simulator?
För att förtydliga precis hur länge SATOR varit en del av svenskt rockliv, kanske man kan nämna att de bytte namn från SATOR CODEX till bara SATOR… 1987! Debuten under det mer välbekanta namnet kom 1988 i och med "Slammer". När dalasönerna från Borlänge nu släpper "Under The Radar", producerad av bandets egen Chips Kiesbye, är det gängets åttonde fullängdare under en period som alltså sträcker sig över 23 år.

Det är alltså ingen tvekan om att gänget har säckvis med rutin, något som också märks. På "Under The Radar" visar SATOR att man behärskar i princip varenda rock 'n' roll-uttryck som finns. Man påminner på sätt och vis om en sådan där gitarrförstärkare med inbyggd simulator, där valfri tolkning av klassiska toppar och stackar med önskad effektbox inkopplad kan erhållas genom några snabba knapptryck. Sugen på ett sound där 50-talsrock kryddats med lite BEACH BOYS och THERAPY? Lyssna på Your Up Gets Me Down. Föredrar du THE HIVES? Ratta in The Get Out. Kanske är mer klassisk partyrock modell HELLACOPTERS eller NOMADS din grej? Fear not, då har vi When You Lie Down With Dogs på menyn. Önskar du något punkigare rekommenderar jag STS. Tonight’s The Night doftar AC/DC i versen och PRIMAL SCREAM i refrängen, medan ett spår som aningen melankoliska Drive Through The Night påminner vagt om MUSTASCH i versen men snarare om BAD RELIGION i refrängen…

Ja, ni fattar – SATOR kan varenda trick i boken, vilket är värt en otrolig respekt. Samtidigt är det också detta jag är beredd att hålla emot dem, just att det är en aning svårt att sätta fingret på vad det är som gör SATOR till just SATOR. Det är lite som exemplet med förstärkarsimulatorn ovan: det är en grymt cool och praktisk pryl – men det är inte den gitarristerna verkligen drömmer om, det är en Marshall JCM, en Fender Tweed eller en kanske en klassisk VOX… Vad jag vill ha sagt är att SATOR på "Under The Radar" lika gärna kunde vara världens bästa coverband som en genuint egen akt. Av den anledningen dröjer det ett tag innan jag verkligen tar till mig skivan och dess låtar. Det visar sig dock vara en tidsfråga innan SATOR och deras elva rockpärlor får mig på fall. Till slut lyckas jag inte behålla mitt tjuriga krav på originalitet, utan ger vika för det otroligt kompetenta hantverket. Det är trots allt solid, välskriven och omväxlande rock 'n' roll rakt igenom vi bjuds på, och sannolikt har SATOR här även gett sig själva ett utmärkt underlag för en lyckad live-kväll. Gott så!

/Fredrik Sandberg

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: