Dagens Nyheter

Den största nyhetstidningen i Sverige heter Dagens Nyheter även om tidningen på senare år har fått stor konkurrens av mobila plattformar, gratistidningar och andra dagstidningar. Grundaren hette Rudolf Wall och Dagens Nyheter kom till 1864. Tidningen tillskriver sig själv epitetet “oberoende liberal”.

Bonnierkoncernen

Till skillnad från tidningar som Aftonbladet och Svenska Dagbladet, som har utländska ägare, ägs Dagens Nyheter av den privata och familjeägda Bonnierkoncernen. Företaget är svenskt och har sina rötter i Albert Bonnier Förlag som grundades 1837. 1909 köpte nämligen Karl Otto Bonnier, Alberts son, tillräckligt med aktier för att få aktiemajoritet. Även tidningen Expressen ingår i denna koncern.

DN Debatt

De flesta har säkert hört talas om debattsidan DN Debatt. Den är mycket känd och här får både läsare och skribenter av alla de slag möjlighet att skicka in sina artiklar och skapa såväl opinionsbildning som aktiv politisk diskussion och debatt. Skribenterna kan även svara på andras texter och artiklar. Replikskiften är mycket vanligt förekommande och också uppskattat av tidningens läsare och prenumeranter.

Kända evenemang

Dagens Nyheter har sponsrat en del kända evenemang och tillställningar som till exempel DN-galan. Mellan åren 1967 till 2014 arrangerades denna tävling i friidrott på Stockholms stadion. 2015 tog byggvaruhuset Bauhaus över rollen som sponsor och galan kallas numera för Bauhausgalan.

Vidare har utomhuskonserten DN-konserten, ett samarbete mellan DN och Kungliga Filharmonikerna, fått stor uppmärksamhet och den första konserten gick av stapeln 1975. Sedan dess är konserten på Gärdet en omtyckt tradition i Stockholm varje år. Under DN:s utrikesdag får människor möjlighet att träffa utrikeskorrespondenter och bland annat lyssna på föredrag och seminarier om frågor som rör utrikespolitik, världsläget, klimathotet och relationen mellan Europa och resten av världen.