LA Times

LA Times är en av USA:s största dagstidningar som verkar lite i skymundan av storheter som New York Times och Wall Street Journal. Kanske beror det på att de är en konservativ dagstidning som verkar i det annars väldigt liberala Kalifornien. Alldeles oavsett är det en tongivande tidning som spelar stor roll för samhällsdebatten och vars journalistik genom åren erhållit ett antal Pulitzerpris.

[IMAGE=cqc73BdNeDSp.jpg]

På tal om att få pris. Jag har ingen aning om det existerar något pris för IT-support, men det är inte omöjligt att Nordlo skulle få det om något sådant fanns. Nordlo är ett företag som gjort det till sitt uppdrag att hjälpa andra företag med IT. För att göra det har de en servicedesk med korta svarstider och har också möjlighet att göra besök på plats i er verksamhet. Förutom att hjälpa till med ert befintliga system kan de också bidra med insiktsfulla och kreativa idéer som förbättrar och effektiviserar er IT-hantering ytterligare.

[IMAGE=fOI0rsfF5k4K.jpg]

Grundades under 1880-talet

Los Angeles Times grundades 1881 och är för närvarande den största dagstidningen i USA som inte har sitt högkvarter på landets östkust. Under tidningen första år var den mest känd för sitt motstånd mot fackföreningar och sin näringslivsvänliga rapportering. Motståndet mot fackföreningar framstår som smått ironiskt mot bakgrunden att tidningens anställda organiserade sig fackligt relativt nyligen, under januari 2018. Tidningens mest framgångsrika årtionden var hur som helst mellan 1910-1960-talen. I efterhand är de kända som ‘Chandler-eran’ efter Harry Chandler som under den tiden fungerade som tidningens publisher.

Pulitzerpris

LA Times har vunnit det prestigefyllda Pulitzerpriset sammanlagt 41 gånger. Bland de mest minnesvärda reportagen tidningen har fått pris för finns till exempel en reportageserie om utskriften av receptbelagda, smärtstillande mediciner som tidningen vann 2001. Ett annat uppmärksammat reportage var det av Chuck Phillips och Michael Hiltzik som tog upp korruption i musikbranschen. Senast tidningen fick priset var 2019. Då fick de det för rapporteringen om en gynekolog som av hundratals människor hade anklagats för sexuellt utnyttjande.

Kända skribenter

Bland de som idag skriver för LA Times är det få, om ens någon, som är särskilt välkända i Sverige. De främsta skribenterna i dagsläget är bland andra kolumnisterna Patt Morrison och Steve Lopez. TV-kritikern Mary McNamara är ett annat namn med stort inflytande tillsammans med filmkritikern Kenneth Turan. Bland kända skribenter som tidigare skrivit för tidningen finns exempelvis teaterkritikern Charles McNulty, korrespondenten Ruben Salazar och pulitzervinnaren Barry Siegel.

LA Times idag

Precis som många andra pappersmedier kämpar LA Times idag med att bibehålla sin relevans. I det arbetet har de bland annat testat modeller där hotell köper in tidningen för att kunna dela ut den gratis till sina gäster. Hur det kommer att gå framledes för tidningen återstår att se. Vad som står klart är att de på många sätt var en av 1900-talets mest inflytelserika dagstidningar.