The Insider

När arbetet på stora tidningar och journalistikyrket skildras i filmens värld får tittaren ofta möta dramatiska livsöden och avslöjande journalistik. Mycket av detta pågår även i verkligheten, även om det mesta i vårt land går ganska lugnt till. Grävande journalistik och insiderverksamhet förekommer, men ofta kommer den mesta informationen från så kallade säkra källor. Särskilt i filmens värld kan dessa källor omges av en actionpackad intrig. Den amerikanska filmen The Insider från 1999 bygger på en sann historia.

Tobaksindustrin

Den berömde skådespelaren Russel Crow spelar Jeffrey Wigand som får sparken från sitt arbete som chef över avdelningen för forskningsutveckling på ett internationellt tobaksbolag. Han protesterar nämligen mot att företaget medvetet tillsätter cancerframkallande substanser i cigaretter för att de ska smaka bättre. Han blir naturligtvis påmind om konsekvenserna av det mycket omfattande sekretessavtalet som han har tvingats att skriva på. Han ändrar sig dock när han träffar journalisten och producenten för TV-programmet “60 minutes” som visas på den amerikanska kanalen CBS.

Jeffrey går med på att avslöja det han vet för allmänheten, men både Jeff och Lowell befinner sig snart i en verklighet där sanningen har ett mycket högt pris och där det inte spelar ingen roll vad som är sant eller falskt när stora pengar styr den information som allmänheten får. Båda männen utsätts för en intensiv smutskampanj och deras liv slås sönder och samman när ett av tobaksindustrins största namn försöker dra ner dimridån över folks ögon för att kunna fortsätta sälja de beroendeframkallande cigaretter som samtidigt leder till en påtagligt ökad risk för dödlig sjukdom. Journalistiken har ett högt pris, men denna film visar verkligen värdet av de sanningar som både tidningar, tv och media kan förmedla och avslöja.